Mihai Călin, invitat la deschiderea Centrului Educațional de Teatru Replika. Interviu

Centrul de Teatru Educațional REPLIKA, un spațiu plin de energie, s-a deschis vineri seară, în București, pe stradă Lânăriei, la nr. 93-95. Deschiderea Centrului de Teatru Educațional Replika a avut loc printr-o recepție la care a cântat orchestra de copii a orașului Otopeni – MEZZOFORTE SOUL MUSIC.

Sala de la Centrul Replika a fost plină-ochi de copilași care băteau furtunos din palme. Concertul micuților de la MEZZOFORTE SOUL MUSIC a fost răsplătit cu ropote de aplauze. Emoția i-a atins nu doar pe cei mici, ci și pe părinții lor, dar și pe marii actori prezenți la eveniment. Printre aceștia s-a numărat și îndrăgitul Mihai Călin care a spus că apreciază inițiativa Centrului de Teatru Educațional Replika.

DC News: Cum vi s-a părut concertul copiilor de la MEZZOFORTE SOUL MUSIC?

Mihai Călin: A fost un spectacol foarte frumos și mă emoționează când văd copii cu preocupări atât de frumoase.

DC News: Ce părere aveți despre ideea de educație prin teatru?

Mihai Călin: Încep prin a spune că astfel de centre educaționale există în toată Europa civilizată.  Să chemi copiii să facă lucruri frumoase și activități de artă este un lucru de dorit. Foarte mulți nu înțeleg de ce ne trebuie arta. Este nevoia noastră de frumos. Teatru, muzica, pictura, desenul reprezintă dorința omului de a trăi frumos.

DC News: Cursuri de teatru ar trebui să existe și în școală?

Mihai Călin: Cu siguranță ar trebui să existe cursuri de muzică, desen, teatru. Ar trebui să se studieze mai mult decât în prezent. Este o discuție lungă. De exemplu, sunt mulți profesori care se întreabă: de ce trebuie să facem atâtea ore de matematică și de fizică? Sigur că sunt foarte importante, dar de ce dansul și muzica nu sunt atât de importante încă de la clasele mici? Cred că mai degrabă educi copiii – în primul rând – către frumos. În al doilea rând, trebuie să îi înveți să lucreze împreună. Iau ca exemplu concertul din această seară. Este teribil de greu să aduci 18 copii care să cânte împreună. Ei cântă fiecare la instrumentul lor, dar sunt o echipă și se susțin unii pe alții. Dincolo de individualitatea fiecăruia care se dezvoltă, sunt învățați să lucreze în echipă. Teatrul, muzica și dansul îi ajută pe copii în acest sens. În România, lucrurile nu stau chiar așa. În țara noastră, o parte din miniștri, parlamentari și  oameni din educație sunt incapabili să înțeleagă că nu doar domeniile imediat productive sunt importante.

DC News: Ce ne învață teatrul?

Mihai Călin: Mai bine ne-am pune întrebarea de ce vine lumea la teatru. Lumea vine la teatru pentru a vedea povești. Nouă ne place să spunem povești încă din cele mai vechi timpuri. De asemenea, avem nevoie de muzică și de pictură. Este o lume mai frumoasă sau tinde către frumos. Sunt pașii noștri către o lume mai bună.

DC News: Cum vedeți viitorul teatrului în România?

Mihai Călin: Sunt foarte mulți oamenii care vin la teatru. O parte din publicul de televiziune cred că s-a mai plictisit de scandalurile care se difuzează și atunci se difuzează către altceva. Nu vreau să fac previziuni.

VEZI ȘI: Hurezeanu, în Love stories, la Metropolis. Luptă sufletească din care nimeni nu iese învingător

Centrul de Teatru Educațional Replika, proiecte mărețe pentru copii

Centrul de Teatru Educațional Replika este un proiect al Asociației Culturale Replika (Compania Replika) și reprezintă un spațiu de cercetare educațională și creație artistică, dedicat în special publicului tânăr.

Centrul este axat pe proiecte teatrale cu relevanță socială, demersuri de artă participativă, ateliere, dezbateri, conferințe, discuții cu publicul, proiecții de filme pe teme educaționale, întâlniri cu profesori, educatori teatrali și inițiatori de proiecte culturale cu impact social.

Centrul va prezenta din februarie până în iulie 2015, spectacole de teatru pentru publicul tânăr, centrate pe problematici specifice universului copiilor și adolescenților, printre care: Amintiri din epoca de școală, Confesiunile unui câine, Copii răi, Familia Offline. Pe lângă spectacole de teatru, vor fi realizate, în perioada februarie-mai, 3 ateliere educaționale pentru adolescenți: un atelier de scriere dramatică, un atelier de teatru și un atelier de comunicare vizuală.

Centrul de Teatru Educațional Replika își propune să dezvolte și să promoveze programe de cercetare artistică și creații pe teme și subiecte stringente din societatea contemporană, valorizând o artă solidară cu lumea în care trăim. Centrul își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă. Artiști, activiști, educatori acționează prin intermediul unor inițiative artistice, se educă reciproc și produc schimbări în societatea contemporană.

Centrul de Teatru Educațional Replika se dorește un spațiu al schimbării sociale prin arta educațională și creațiile deschise spre categorii marginalizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel