Mihai Chirica a fost chemat la DIICOT / video

Facebook Mihai Chirica
Facebook Mihai Chirica

Mihai Chirica, primarul Iașiului, a fost chemat la sediul DIICOT.

Mihai Chirica a fost chemat în această dimineață la noul sediu DIICOT din Iași, conform Ziarul de Iași.

Primarul a venit la DIICOT însoțit de avocatul său. Mihai Chirica ar fi trebuit să fie, potrivit agendei, la deschiderea oficială a competiției Esports Summit Iasi 2023.

De asemenea, în fata sediului DIICOT au manifestat și un grup de membri USR cu pancarde cu inscripții precum „Câte vile, atâtea dosare penale”.

În plus, la sediul DIICOT mai sunt așteptați Cristina Oțeleanu șefa Direcției Juridice, Alexandru Mustiata arhitect șef.

Chirica a stat doar 30 de minute la DIICOT. Acestuia i-a fost citit materialul de urmărire penală. Primarul nu a avut curaj sa iasă prin ușa din față, și a preferat să plece prin spate.

"Nu am vrut să amân. Este o chestiune legată şi de onoare. S-a schimbat procurorul. Fostul procuror a plecat la CSM. Procurorul care a preluat dosarul a reluat analiza cauzei. În principiu nu s-a întâmplat nimic în plus, nimic în minus. Suntem în aceeaşi analiză, dar de data aceasta într-un mod civilizat. Când o instituţie a statului român are o nelămurire este foarte simplu să dai un telefon. Nu am fost înştiinţat în scris, ci doar telefonic. Am spus că vin la ora stabilită de procuror, indiferent de program. Ceea ce am şi făcut. Am avut o discuţie de 30 de minute. Voi răspunde în continuare ori de câte ori voi fi chemat, pentru a nu intra în divergenţă cu normele legale aflate în vigoare. Mai mult decât atât, nu am nicio emoţie", a spus Mihai Chirica pentru Agerpres.

Acesta consideră că este normal ca un conducător al unei instituţii să răspundă solicitărilor venite din partea procurorilor DIICOT pentru a clarifica anumite aspecte.

"Sunt conducătorul acestei instituţii (Primăria Iaşi - n.r). Toate autorizaţiile, certificatele, adeverinţele, documentele care ţin de funcţionarea oraşului în proporţie de peste 90% sunt semnate de primar, iar primarul trebuie să prezinte anchetatorilor care este modalitatea de lucru. Ceea ce nu se înţelege în România este faptul că primarul este supus Codului administrativ şi are în subordine un aparat de lucru administrativ. La Iaşi e compus din peste 670 de angajaţi. Dacă crede cineva vreodată că eu am să aflu ce face inspectorul de la Finanţele Publice, dacă a încasat impozitul, dacă a încasat cu virgula bine pusă sau nu - este o utopie, mai ales pentru un primar al unui oraş de talia Iaşiului. Rolul meu e să coordonez această municipalitate. Spun că o fac bine", a mai punctat primarul.

La mijlocul lunii decembrie 2022, procurorii DIICOT Iaşi şi poliţiştii BCCO Iaşi au efectuat 24 de percheziţii într-un dosar care viza mai multe fapte, printre care abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, iar 30 de persoane au fost audiate.

Dosarul, numit de presa locală "Veranda", urmăreşte, conform procurorilor DIICOT Iaşi, "activităţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari, care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism".

Celor anchetaţi li se aduc acuzaţii legate de abuz în serviciu, în vederea obţinerii unui folos necuvenit, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel