Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că locul 26 ocupat de sportivii români la Jocurile Europene nu este unul mulţumitor, dar trebuie avut în vedere faptul că ierarhia este stabilită în funcţie de numărul de medalii de aur.
'E o evoluţie bună a unor sportivi, o evoluţie neconvingătoare a altor sportivi, şi mai este cealaltă categorie de sportivi, care au fost doar pentru a acumula experienţă, au obţinut calificarea şi pentru ei a fost foarte utilă această participare alături de 'team România' la o competiţie cum a fost cea de la Minsk, o competiţie multi-sport, cu presiune, în care la unele discipline s-a concurat cu calificarea la Jocurile Olimpice pe masă. E o competiţie care creşte foarte mult în importanţă şi în calitate, pentru că tot ce s-a întâmplat la Minsk a fost foarte, foarte apropiat de Jocurile Olimpice din punct de vedere organizatoric, al facilităţilor sportive, al organizării sportive, totul a fost de cel mai înalt nivel. Nu e mulţumitor acest loc 26, sigur că nu e mulţumitor, dar trebuie subliniat un lucru foarte clar, acest clasament se face pe baza medaliilor de aur şi vă pot da un exemplu, Belgia şi Slovacia au obţinut doar şase medalii, dar patru de aur şi au fost pe locurile 14 respectiv 15. Deci tot ceea ce contează la această competiţie, dar şi la Jocurile Olimpice, sunt medaliile de aur. Deci acest clasament trebuie privit prin prisma medaliilor de aur', a declarat Covaliu pentru Agerpres.
Oficialul COSR a făcut o analiză a evoluţiilor sportivilor români la Jocurile Europene prin prisma disciplinelor pe care le practică. 'Concluzia este una foarte clară, şi anume că sunt unele discipline unde stăm bine, suntem în grafic, suntem pe drumul bun, într-o perioadă bună, şi mă refer aici la tir, cu Laura Coman, care a reuşit să stabilească un nou record european, mă refer la surpriza de la kaiac-canoe, unde am convingerea că vor avea un cuvânt greu de spus la Jocurile Olimpice. Sigur, tenisul de masă, care a obţinut două medalii de argint, au fost în două finale şi au jucat cu calificarea la Jocurile Olimpice pe masă, dar nu au reuşit să câştige şi din cauza faptului că presiunea a fost foarte mare, a fost o dublă miză, dar sunt în grafic. Putem vorbi despre gimnastică aerobică, cu două medalii şi cu mai multă atenţie din partea arbitrilor cred că puteau obţine punctaje mai bune în urma evoluţiilor pe care le-au avut. Apoi avem gimnastică artistică, cu locul 4 şi locul 6. Vedeţi ce mică este diferenţa dintre locul 4 şi medalia de aur? Pentru că, dacă Denisa Golgotă nu făcea acel pas în afara careului la sol, câştiga medalia de aur, pentru că exerciţiul ei era de o dificultate net superioară, doar un pas în afara suprafeţei valabile a adus-o pe locul 4. Este şi ea în grafic, mai are de îmbunătăţit bârna', a afirmat Covaliu. Întrebat dacă ar fi mulţumit în cazul în care România s-ar întoarce de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, de anul viitor, cu 10 medalii, atât cât a obţinut la Jocurile Europene, Covaliu a spus: 'Ar fi bine, sau nu, poate că nu ne întoarcem, este foarte greu de spus, pentru că dau din nou exemplul de la gimnastică unde un pas în afara terenului de joc te poate scoate din lupta pentru medalii. Este foarte subţire această linie despre care noi vorbim acum. Obţinem câte medalii, 10, 9, 8, 7, 12? Important este să avem cât mai multe şanse cu sportivi bine pregătiţi, bine cotaţi în ierarhiile disciplinelor pe care le practică şi atunci vom putea vorbi de şanse la medalii. Să vorbim despre un număr nu este din punctul meu de vedere corect. Lupta la Jocurile Olimpice este una extrem de dură'.
În perspectiva Jocurilor Olimpice din 2020, Mihai Covaliu a precizat că la Jocurile Europene, România nu a fost reprezentată de sportivi de la canotaj, sau nataţie, cotaţi cu şanse pentru obţinerea unor medalii olimpice. 'Avem 11 locuri cinci la această ediţie, ceea ce înseamnă că ne-am apropiat foarte mult de podium. Avem două discipline olimpice care au câştigat medalii de aur, apoi tenisul de masă cu două medalii, la lupte o medalie, gimnastica aerobică nu este însă o disciplină olimpică. Dacă aveam mai multă atenţie şi eram mai realişti în ceea ce priveşte obiectivele propuse, puteam urca pe podium şi la box. Clar puteam urca pe podium ţinând cont de nivelul valoric al sportivilor de la judo, dar eu sunt convins că judo va reuşi să fie pe podium şi la Campionatele Mondiale şi la Jocurile Olimpice. Nu am avut la aceste Jocuri Europene canotaj şi nataţie, adică discipline la care noi sperăm într-o medalie şi avem sportivi de certă valoare', a mai spus Covaliu.
Preşedintele COSR nu este foarte optimist în ceea ce priveşte calificarea echipelor de gimnastică artistică ale României la Jocurile Olimpice: 'Sincer să fiu, nu, pentru că toată lumea ştie valoarea în primul rând de pe plan mondial. Ar fi o surpriză foarte plăcută ca gimnastica să se califice la Jocurile Olimpice. Cred că în continuare trebuie avut în vedere sportivii care pot obţine această calificare la individual'.
România a ocupat locul 26 în clasamentul final pe medalii la Jocurile Europene de la Minsk, desfăşurate în perioada 21-30 iunie, cu două medalii de aur, trei de argint şi cinci de bronz.
Pentru România, aurul a fost câştigat de Laura Georgeta Coman, în proba de puşcă aer comprimat 10 m, şi de Cătălin Chirilă şi Victor Mihalachi, la canoe-2 pe 1.000 m. Medaliile de argint au fost cucerite de Dacian Barna şi Andreea Bogati în proba de perechi mixte din concursul de gimnastică aerobică, de perechea Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs la tenis de masă - dublu mixt şi de echipa feminină de tenis de masă (Bernadette Szocs, Elizabeta Samara şi Daniela Dodean). Medaliile de bronz au fost obţinute la sambo, prin Daniela Poroineanu (cat. 56 kg), Anda Mihaela Vâlvoi (cat. 64 kg) şi Alina-Petronela Păunescu (cat. +80 kg), la gimnastică aerobică - grup (Gabriel Bocşer, Mihai Alin Popa, Dacian Nicolae Barna, Dorin Marian Broţei şi Andreea Bogati) şi la lupte, prin Kriszta Incze (cat. 62 kg).. România a participat cu 123 de sportivi la Jocurile Europene de la Minsk. Reprezentanţii României au concurat la toate cele 15 sporturi şi discipline sportive din program: atletism, baschet 3x3, badminton, box, ciclism, fotbal pe plajă, gimnastică - artistică, aerobică şi ritmică, judo, kaiac-canoe, lupte - feminin, libere şi greco-romane, sambo, tenis de masă, tir sportiv şi tir cu arcul.
Rezultatele obţinute la atletism, badminton, ciclism, judo, karate, tenis de masă, tir cu arcul şi tir sportiv contează pentru calificarea la Jocurile Olimpice - Tokyo 2020. La cea dintâi ediţie a Jocurilor Europene, care a avut loc la Baku, în Azerbaidjan, în 2015, Echipa Olimpică a României a cucerit 12 medalii - trei de aur, cinci de argint, patru de bronz, terminând pe locul 18.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News