Mihai Daraban, președintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat că instituția pe care o conduce monitorizează de mai mult timp industria târgurilor, iar Romexpo are potențial în acest sens, poate deveni un "oraș în oraș".
„De foarte mulți ani am monitorizat industria tâgurilor și expozițiilor, atât național, cât și regional, dar și la nivel euopean. Există o tendință reală de scădere pe fondul apariției comerțului electronic. Acesta a lovit în acest concept. Acum 3-4 ani ne-am gândit că va trebui găsită o soluție ca zona Romexpo să devină altceva, dar să rămână la specificul de târguri și expoziții.
Ne-am gândit în primul rând la veniturile Camerei de Comerț și Industrie a României, pentru că trebuie să fim și pragmatici și să ne gândim la acest lucru. Am ținut foarte mult să dezvoltăm acea zonă și în contextul noilor provocări de dezvoltare urbană, pentru că noi avem în lede și în statut inclusiv dezvoltări urbane durabile. Am făcut un sondaj pe piață, am căutat un investitor care a dezvoltat zone în România, cu experiență de 20 de ani. Am ajuns la concluzia că pe acel teren trebuie să venim cu o investiție de răsunet pentru tot Bucureștiul. Să fie un oraș în oraș”, a explicat șeful CCIR într-un interviu pentru B1.
„S-a mers prin celebra cenzură prin omisiune. Să se știe faptul că acel teren aparține de Camera de Comerț încă 33 de ani de acum încolo. A fost dat printr-o hotărâre de Guvern încă din 2004. În 2010, Guvernul de atunci a încercat să revoce acea Hotărâre, dar definitiv și irevocabil am câștigat la Înalta Curte, terenul râmânând în posesia CCIR încă 33 de ani A fost pe 49 de inițial, dar au trecut deja ceva ani și din acest moment mai sunt 33 de ani.
Referitor la patrimoniul Romexpo, Mihai Daraban a precizat că Romexpo este o societata unde CCIR deține 92 la sută din acțiuni. Tot ce este deasupra terenului, suprafețe betonate și clădiri, sunt proprietate a societății Romexpo. Eliminăm discuția cum că acel teren ar fi loc viral. Să se înțeleagă foarte bine. Terenul rămâne în continuare la Camera de Comerț încă 33 de ani”, a mai spus Mihai Daraban, conform B1 TV.
Despre legea de transfer gratuit a dreptului de proprietate, Mihai Daraban a ținut să precizeze că "aceasta este constituțională iar proiectul CCIR s-ar constitui într-un proiect de guvernare pentru atragerea de investiții în România. Față de acest aspect, președintele CCIR spune că iar a fost o cenzură prin omisiune, pentru că s-a spus de trecerea terenului în proprietatea Camerei. Cei care ne-au atacat n-au mai trecut și continuarea, că nu avem voie să-l vindem, fapt ce lasă loc de speculații, și că noi, cei de la Cameră o să-l parcelăm, o să-l vindem pe bucată.
Lucrurile sunt foarte clare: i-am schimbat juridic destinația pentru a deveni bancabil, pentru că în forma actuală nu putem accesa finănțări de ordinul sutelor de milioane de euro, pentru că aici vorbim de bănci străine, de o sindicalizare bancară. Trebuia să găsim o formulă ca terenul să devină bancabil", a mai declarat Mihai Daraban.
"Trebuie să ieşim din această marotă de a vine imediat terenul, easy money. Trebuie statul să încurajeze crearea de locuri de muncă", a mai explicat Daraban.
"La Romexpo nu discutăm de un proiect rezidențial, vorbim de dezvoltări urbani, vorbin de crearea de locuri de muncă, pe acest perimetru de la Romexpo vor lucra 32 de mii de oameni, care nu sunt în întregul județ Vaslui. Vor fi 26.000 în zona office și 6.000 în zona de retail", a mai spus Mihai Daraban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu