Mihai Fifor: Asta arată ultimele sondaje

Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor a transmis un mesaj în scandalul privind șeful Armatei Române. Fifor transmite că ultimele sondaje arată o creștere a încrederii românilor în Armată, la un procent de 77 %. 

Iată mesajul lui Mihai Fifor: 

"Un sondaj recent, arata ca, poate, cea mai iubita institutie din aceasta tara ramane Armata Romaniei. Ne spun datele ca, fata de iunie 2018, Armata a crescut in increderea romanilor cu 6%, ajungand, la finele lui noiembrie 2018, la finele mandatului meu, la un onorant procent de 77% incredere. Asta in conditiile unui an extraordinar de bun, cu realizari interne si externe demne de toata lauda. Practic, fiecare obiectiv asumat pentru 2018 a fost atins. Am prezentat aceste lucruri si nu as vrea sa o mai fac o data.

Ca ministru al apararii, vreme de aproape un an si jumatate, am incercat sa tin Armata Romaniei in afara jocului politic, inevitabil tentat sa se propage si in randul militarilor. Am inteles perfect ce inseamna controlul civil impus de Constitutie si de legile specifice de organizare si care este rolul acestuia. E drept, nu de putine ori a trebuit sa balansez orgoliile, firesti si de inteles, ale castei militare, cu cerintele politice ale unui Program de guvernare extrem de exigent.

Eu cred ca am reusit sa castig increderea colegilor militari si, astfel, sa formez echipa care sa faca performanta cu adevarat, iar rezultatele vorbesc de la sine. Pentru ca, fara incredere reciproca, militar si politician nu pot transpune in practica tot ce e atat de necesar pentru militari si pentru tara: inzestrare, echipare, incadrare prezenta in teatre, diplomatie militara, calitatea vietii militarului...

Onoare și patrie, singura politică a militarilor 

Si da, poate iti ia un timp sa intelegi, ca om politic, ca singura politica pe care o fac militarii, oriunde se vor fi afland ei, se rezuma, simplu, in doua cuvinte: Onoare si Patrie.

Traim zilele acestea momente delicate pentru Armata Romaniei. Schimbarea sefului Statului Major al Apararii, indiferent cum se numeste el, este un moment major pentru orice armata a lumii. Asa cum este definit de lege, seful Statului Major al Apararii este militarul cel mai inalt in rang din armata, el fiind, de facto, seful militar. Lui i se subordoneaza toate celelalte categorii de forte si, vreme de patru ani, conduce armata. Este perfect adevarat, ca pentru a se evita derapajele de orice natura, asupra armatei exista controlul civil, exercitat politic de Guvern, prin ministrul apararii, cel care conduce Ministerul Apararii Nationale si caruia, seful SMAP i se subordoneaza. Pentru si mai mult control, Constitutia ii confera atributii - limitate si de echilibru - si Presedintelui statului.

Mandatul este limitat, in mod explicit, la patru ani. Cu posibilitatea prelungirii cu inca un an. Cel care genereaza inlocuirea sefului SMAP si propune o noua persoana pentru portofoliu, este ministrul apararii. Este strict atributul sau. Legea spune clar si cine poate ocupa aceasta functie: loctiitorul sefului SMAP sau unul dintre cei trei sefi ai categoriilor de forte. Propunerea trebuie avizata de primul-ministru, numirea fiind atributul presedintelui statului. Eventuala prelungire trebuie sa urmeze aceeasi procedura. Legea e clara si in acest sens.

La ora aceasta, Decretul de prelungire a mandatului generalului Ciuca a fost publicat si este in vigoare, fara vreo propunere din partea ministrului, fara aviz al Premierului.

Situație imposibilă pentru Armată și țară 

Situatia creata pune Armata Romaniei si tara intr-o situatie imposibila. Militarilor li se cere sa continue subordonarea fata de un sef al Apararii recuzat de ministrul sau, care a propus oficial un inlocuitor pentru viitorul mandat. Cum va putea colabora ministrul apararii cu seful Statului Major pe care in acest moment il considera ilegitim si in afara mandatului? Asta in conditiile in care am preluat practic Presedintia Consilului Uniunii Europene, in cadrul careia Romania este chemata sa joace un rol esential pentru definirea viitorului relatiei NATO - UE, relatie vitala pentru apararea colectiva. Ca sa nu mai vorbesc de toate programele si proiectele uriase aflate in derulare sau in curs de contractare.

Sunt ani buni in care s-au construit relatiile speciale pe Romania le are cu aliatii sai si, mai ales, cu partenerul strategic SUA. Un singur lucru nu i s-a putut vreodata reprosa Romaniei si acest lucru a fost prestatia din punct de vedere militar. Respectul si increderea de care ne bucuram, oriunde in lume, se datoreaza jertfei si profesionalismului militarilor romani - cei mai buni ambasadori ai acestei tari. Si atunci? Cui foloseste atragerea Armatei Romaniei in jocul politic, adevarata capcana - tentatie otravita pentru orice militar?

Pacat. Nu cred ca, la ora aceasta, cineva ar putea estima costurile pe termen lung pentru Armata si pentru tara, pentru ceea ce s-a petrecut zilele acestea si pentru precedentul extrem de periculos creat.

Derapajul trebuie oprit si e imperios necesara revenirea la dialog institutional, la litera si spiritul legii, care regleaza mecanismele extrem de fine ale functionarii institutiei armatei.

Pana atunci, voi sublinia din nou un lucru, pe care nu trebuie sa il uitam vreodata. Militarii romani fac si vor face intotdeauna o singura politica....si aceasta se rezuma, simplu, la doua cuvinte: Onoare si Patrie!" este mesajul lui Mihai Fifor. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel