Mihai Gâdea, întrebări pentru Victor Ponta. Mircea Badea, invidiat de premier

Victor Ponta a fost invitatul lui Mihai Gădea în Biroul Președintelui de la Antena 3. Cu acest prilej, Mihai Gâdea a avut o serie de întrebări pentru  Victor Ponta, în ediţia de miercuri seară a emisiunii "Sinteza Zilei".

Mihai Gâdea: Care este cea mai mare minciună care s-a spus despre dvs în această campanie?

Victor Ponta: Cred că una dintre minciuni, promovată şi de Traian Băsescu se referea la tatăl meu, care a murit în urmă cu 22 de ani, de cancer. Şi spun de fiecare dată lui Andrei, băiatul meu, cât de mult vreau să fac pentru el, cât nu a apucat să facă tatăl meu pentru mine.

MG: Există ceva bun de preluat la contracandidaţii dvs?

VP: Nu pot să spun că am urmărit toţi candidaţii, dar inclusiv cei mai aprigi critici ai mei, de la fiecare aş putea să iau câte un lucru bun. Şi eu citesc criticile şi nu îmi pică toate bine, dar încerc să extrag ceva util din ce zice fiecare.

MG: Care a fost ziaristul critic care are dreptate?

VP: L-am invidiat întotdeauna pe Mircea Badea pentru libertatea pe care o are.

MG: Care ar fi premierul cu care aţi putea face un tandem bun

VP: Marţi voi anunţa persoana sau persoanele cu care aş putea să lucrez, dar domnul Tăriceanu cu siguranţă ar fi o variantă foarte bună. Dar sunt mai multe variante de lucru.

Citește și: Victor Ponta anunță planurile Guvernului: Oră de fotbal săptămânală obligatorie în școli și 400 terenuri noi de fotbal

MG: Veţi susţine organizarea unui referendum pentru monarhie?

VP: Categoric da. Deja ideea de monarhie nu este ceva ce aparţine unor nostalgici, sau elitelor. Este o reacţie faţă de decăderea funcţiei prezidenţiale. Cred că pe o problemă atât de importantă este important un referendum pe care oamenii să se pronunţe democratic.

MG: Cota unică, taxele vor creşte în 2015?

VP: Taxele şi impozitele le creşte sau le scade Guvernul sau Parlamentul. Ce pot să vă spun sigur despre anul 2015, cu mine premier, comparativ cu 2009. În 2009 Guvernul a cheltuit cu 10 miliarde de euro mai mult decât a avut. Ca şi când ai salariu 1.000 de lei şi cheltui 1.500 de lei. Evident că la un moment dat vine decontul. România astăzi a cheltuit exact cât a încasat. Anul viitor, pe ce am adoptat deja în documente, sunt sustenabile din taxele şi impozitele actuale.

MG: Ce formulă de politică externă aveţi dvs?

VP: Ideea unui partenerait strategic cu SUA este o idee bună. Nu a fost ideea lui Traian Băsescu, a fost ideea lui Emil Constantinescu, în 1997. Ca să fim corecţi istoric. Este o idee bună pe care cred că trebuie să o ţinem în continuare. Singura axă la care ţin enorm este Bucureşti - Chişinău şi o spun foarte clar: România trebuie să facă tot ce ţine de noi pentru ca Republica Moldova să fie cât de curând membră a UE şi, de asemenea, cred că vecinii noştri, cu o singură excepţie, pot fi prietenii noştri, pentru o dezvoltare mai bună.

Citește și: Iconiţe cu Arsenie Boca, semnate de Ponta pe verso

MG: Cum comentaţi activitatea DNA-ului din campanie electorală?

VP: Daţi-mi voie să nu mă pronunţ. Atât spun - zeiţa justiţiei este foarte bine legată la ochi. Nu cred că este balanţa perfectă, la fel cum nu cred că se mai uită pe sub năframă. Avem nevoie de o justiţie eficientă, dar să fie la fel pentru toţi.

MG: Scandalul EADS

VP: Deci şi nemţii pot fi corupţi. Eu asta am înţeles. Păcatele le-a împărţit Dumnezeu în mod egal. Fiecare are propriile uscături în fiecare ţară. Ceea ce sunt convins, însă, este că trebuie să aflăm unde au fost fapte de corupţie. Îmi doresc să nu pedepsim doar pioni. Dacă nu ajungi la rege şi la regină... Să nu ne oprim aici. Întrebarea pe care jurnaliştii o pot adresa cât mai des este: De ce nu s-a întâmplat nimic din 2009 până acum? Cât timp a fost domnul Morar la DNA, i s-a pus un capac.

MG: Veţi iniţia o procedură în care să se afle modul în care referendumul din 2012 a fost deturnat din direcţia lui democratică?

VP: Eu ştiu cum a fost deturnat. Prin votul care nu a fost obţinut de la început de la CCR.

MG: Este pregătit Iohannis să fie preşedintele României?

VP: Cred că nu. Nu vreau să vorbesc de rău pe nimeni dar vreau să vă spun de ce nu l-am primit în Guvern - pentru a vrut să fie viceprim-ministru. Nu cred că cineva trebuie să ajungă într-o funcţie doar pentru că o vrea.

MG: Care este cea mai mare dorinţă, ca preşedinte, pentru mandatul sau mandatele pe care le veţi avea?

VP: Să nu mai fim tributari meşterului Manole, să nu mai dărâmăm ce am construit. Să nu mai fie nevoie de sacrificii. Chiar cred că putem să rupem blestemul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel