Mihai Huştiu, meteorolog ANM, a vorbit despre praful saharian în România, într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS.
Praful saharian a mai venit la noi în această primăvară?
„Am avut chiar acum, pe cazul ciclonului din Italia, un transport de praf spre Peninsula Balcanică, circulația a fost destul de intensă. Ciclonul care s-a format pe Italia, s-a format de fapt undeva în zona Tunisiei și Libia. Acolo s-a format această zonă de joasă presiune, ciclonul care a afectat Italia și apoi coasta Dalmată și țările centrale. El a determinat și un transport de praf spre Peninsula Balcanică. Concentrația de particule a fost ceva mai redusă și au fost ploi, probabil că n-au fost vizibile. Dacă ar fi plouat le-am fi văzut probabil pe mașină, un praf cărămiziu care ar fi apărut în anumite zone.”, a spus Mihai Huştiu.
Este nevoie ca apariția acestui praf să fie concomitentă cu ploile?
„Da, pentru că practic să ne imaginăm niște vânturi puternice care se formează în nordul Africii. Aceste particule de praf, pe măsură ce vin spre nord, spre Europa, urcă la înălțimi mari și uneori le găsim la 2500m, la 3000 m, nu le găsim chiar la suprafață, aceste particule de praf.
Vântul le antrenează dinspre suprafață către nivelul marilor și aproape că nu îl vedem. Uneori vedem că este praf în atmosfera la răsărit și la apus când apar acele spații roșiatice pe cer.
Vedem o atmosfera încărcată, un cer care nu mai este chiar albastru, le vedem la înălțime, dar ca să vedem pe suprafețe acest praf, aproape întotdeauna trebuie să plouă, să plouă slab și după ce se usucă ploaia de pe suprafețe vedem acel praf cărămiziu care rămâne pe mașini, pe suprafețe.", a spus Mihai Huştiu.
Mihai Huştiu, meteorolog ANM, a vorbit despre cum influențează ciclonii din Mediterană, România, într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS.
Ciclonii din Italia cum influențează România? Cum ajung ciclonii din Mediterană la noi și în ce părți?
„Ei sunt foarte importanți pentru regimul precipitațiilor în România. Dacă ei nu s-ar forma în Mediterană și nu s-ar deplasa spre Peninsula Balcanică și spre România, nu am avea un plus de precipitații pe Câmpia Română, pe Moldova, pentru că acești cicloni care vin din sud aduc un aport semnificativ de umiditate și precipitații pe partea de sud.
Sunt două locuri în proximitatea Europei, unde se formează cicloni. O zonă e Genova, Italia, zona centrală a Italiei și un al doilea loc în Atlanticul de Nord. Îi numim cicloni atlantici care se formează în zona Islandei și vin peste Europa centrală și aduc mai multe precipitații în Ardeal, partea de vest și de nord a României. Sunt departe, dar ajung și aduc precipitații în zonele acestea pe care le-am menționat: partea de vest, de nord de centru, mai ales Ardealul și zona de munte. ...Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu