Mihai Precup: Performanțele întreprinderilor publice din România sunt profund polarizate

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Performanțele întreprinderilor publice din România sunt puternic polarizate, conform unei analize recente prezentate de Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului.

În cadrul unui eveniment dedicat pieței de capital, Mihai Precup a subliniat faptul că doar cinci companii au generat 87% din dividendele distribuite la bugetul de stat anul trecut, în timp ce alte cinci companii sunt responsabile pentru aproximativ 87% din pierderile consolidate ale întreprinderilor de stat.

Contribuția majoră a unui număr restrâns de companii la buget

„Performanțele întreprinderilor publice sunt polarizate. Avem cinci companii care generează 87% din dividendele plătite anul trecut la bugetul de stat, în valoare de aproximativ 6,6 miliarde de lei. Totodată, alte cinci companii au generat pierderi în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de lei, adică 87% din pierderile totale consolidate”, a declarat Mihai Precup la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence.

Aceste cifre reflectă o discrepanță majoră în performanțele întreprinderilor de stat, motiv pentru care Precup subliniază necesitatea unor soluții individuale pentru fiecare companie în parte. „Ne putem concentra pe companiile performante care generează dividende pentru a identifica cele trei companii despre care se discută că vor fi listate până în 2026, un angajament ferm al guvernului”, a adăugat secretarul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului.

Contribuția companiilor de stat la piața de capital

Un aspect notabil evidențiat de Mihai Precup este ponderea semnificativă a companiilor de stat în piața de capital românească. În timp ce la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) întreprinderile publice generează doar 12% din piața de capital consolidată, în România, aceste companii deținute majoritar de stat contribuie cu 44% la capitalizarea pieței de la Bursa de Valori București (BVB). Dacă se adaugă și companiile unde statul are o influență semnificativă, cum ar fi OMV Petrom și Rompetrol, contribuția urcă la 64% din capitalizarea națională.

„Statul și-a îndeplinit în mare măsură rolul în dezvoltarea pieței de capital naționale, având deja 19 companii listate la BVB, toate fiind exemple de succes. Cu toate acestea, trebuie să vedem o implicare mai mare și din partea sectorului privat în susținerea pieței de capital”, a subliniat Precup.

Cea mai mare pondere a întreprinderilor publice din Europa

În context european, România deține cel mai mare sector al întreprinderilor publice, atât în ceea ce privește numărul acestora, cât și ponderea lor în PIB. „Cele 216 companii deținute de Guvernul României generează aproximativ 7% din PIB-ul țării. În acest sens, avem cel mai mare sector al întreprinderilor publice din Europa”, a afirmat Precup.

Aceste date subliniază importanța strategică a întreprinderilor de stat în economia românească și necesitatea unor măsuri clare pentru îmbunătățirea performanței celor aflate în dificultate, dar și pentru valorificarea potențialului companiilor performante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel