Mihai Răzvan Ungureanu, despre măsura care a dus la investigația ANRP

Invitat la DC News Live, Mihai Răzvan Ungureanu a vorbit despre o măsură pe care luat-o în 2012 și care a dus la investigațiile ulterioare de la ANRP.

VEZI ȘI: EXCLUSIV! Arhiva ANRP a fost INCENDIATĂ

Acesta a transmis că a cerut ANRP-ului, când deținea funcția de prim-ministru, un audit pe toate problemele de ordin legislativ, raport ce a fost prezentat în ședința de Guvern.

Potrivit spuselor sale, până în 2012 nu ar fi existat anchete la ANRP. În schimb după ce activitatea ANRP a fost oprită pentru șase luni, au început controalele instituțiilor aferente.

"Am cerut la acea vreme directorului ANRP – doamnei procuror Dorina Danielescu – să prezinte în ședința de Guvern un raport de audit privind activitatea ANRP în principal pe problemele cu care se confrunta ANRP. Era vorba despre probleme care duceau la întârzieri neobișnuite în rezolvarea dosarelor de restituiri. În al doilea rând, erau suspiciuni suficient de fondate legate de modul în care erau făcute restituirile. Acel raport a fost prezentat în ședința de Guvern. Tăcere absolută – toată lumea a luat la cunoștință despre ce s-a întâmplat la ANRP. Apoi, am rugat-o pe doamna Danielescu să facă publice pasajele din raport care prezentau un interes public. Conferința se presă cred că se găsește și acum în arhivele Guvernului.

Vezi AICI interviul integral

Rugat să rezume ce s-a întâmplat atunci, Mihai Răzvan Ungureanu a zis: Era o constrângere de natură legislativă și temporală căreia trebuia să le facem față: constatarea că România se afla printre primele trei state din zona europeană care – după numărul de spețe în care era chemată să judece Curtea Europeană a Drepturilor Omului. CEDO a cerut într-un interval de timp rezolvarea definitivă a chestiunii proprietății private din România. Orice stat modern trebuie să răspundă la două chestiuni fundamentale. Prima chestiune privește drepturile cetățenești și cea de-a doua se referă la statutul proprietății. Noi am reușit în 25 de ani să avem o legislație contradictorie excesivă care suportă multe interpetări avocățești și care a dat naștere la un șir lung de abuzuri. (...) CEDO constata atunci aceste abuzuri și cerea ferm României să dea o lege definitivă și unică a modului în care este reglementat statutul proprietății private. Noi eram obligați să respectăm acel termen. A fost un proiect al legii proprietății care a atras critici. (...) În plus, ANRP a fost suspendat în activitatea sa pentru șase luni în urma acelei ședințe de guvern de care pomeneam la început. Astfel, organele compotente s-au putut interesa de spețele care puteau ridica suspiciuni.  Această decizie a dat ocazia organelor compente să pornească investigații sistematice cu privire la modul în care au fost făcute restiturile".

Ce scria presa vremii în 2012

În şedinţa de Guvern despre care vorbea Mihai Răzvan Ungureanu a fost analizat un audit la ANRP, în urma căruia s-a decis suspendarea pentru șase luni a emiterii titlurilor de despăgubire către proprietarii de imobile care fuseseră naţionalizate de regimul comunist.

"Toate aceste nereguli semnalate l-au determinat pe premier să sesizeze Parchetul în legătură cu ceea ce se întâmplă la ANRP", spunea purtătorul de cuvânt al Guvernului de atunci, Dan Suciu, despre situaţia constatată de audit la această instituţie.

Preşedintele ANRP de la acea vreme, Dorina Danielescu, a prezentat pe larg neregulile constatate în raportul de audit efectuat la solicitarea sa, în octombrie 2011, când ea a preluat conducerea Autorităţii.

"Au fost constatate nereguli grave în instrumentarea şi repartizarea dosarelor de despăgubire, lipsa unor criterii privind repartizarea acestor dosare, celebrele cazuri speciale, în sensul că a existat o paletă diversă de înscrisuri medicale, de la adeverinţe emise de medicul de familie la rapoarte medicale. Au existat şi cazuri în care diagnosticele invocate au fost, de exemplu, infecţie urinară, tahicardie, fost fumător şi consumator de etanol", a exemplificat Danielescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel