EXCLUSIV  Mihai Şora, reclamă controversată despre LIBERTATE. Val Vâlcu, reacţie: Asta este întrebarea esenţială

Jurnalistul Val Vâlcu a reacţionat după ce filozoful Mihai Şora a jucat într-o reclamă controversată despre conceptul de libertate. Şora a stârnit un val de revoltă în mediul online, mai mulţi lideri de opinie, dar şi foste victime ale comunismului acuzându-l de ipocrizie. 

"Întrebarea cheie este asta. Dacă este adevărat despre libertate, idealuri, cum a fost cu cizma comunistă, întrebarea este dacă a luat sau nu bani de la firma de publicitate. Au mai fost astfel de reclame cu întâlniri de partid, cum erau chinuiţi pionierii, făcute în registru comic. Dar acelea erau jucate de actori pentru bani. Aceea era o ficţiune şi putea fi prezentată aşa cum se dorea, pentru că asta face reclama.

Aici a făcut-o probono, ca militant anticomunist, sau pro cash? Aici se tranşează subiectul. Dacă a făcut-o ca protest civic, ca luptător anticomunist, e una, caz în care omul a fost folosit ca să producă bani pentru o companie. Dar dacă a făcut-o contracost, toată discuţia filozofică pe caz nu are sens. Deci cât a luat, asta e întrebarea! De fapt, cât s-a plătit, că poate nu a luat dumnealui banii, ci persoane apropiate. Întrebarea este clară: e idealist sau capitalist?", a explicat jurnalistul Val Vâlcu. 

În ultimele zile, Mihai Şora a fost subiectul unui val de revoltă în mediul online, acesta fiind acuzat de mai mulţi lideri de opinie, dar şi de persoane care au trecut prin ororile comunismului că ar fi fost apropiat al Anei Pauker, şi nicidecum nu a suferit atât de mult precum spune în reclama menţionată. 

Şora, scrisoare deschisă 

"Vom povesti pe îndelete despre vremurile de odinioară, despre Franța din timpul Ocupației naziste, despre România de după război, despre Ana Pauker și Teohari Georgescu. Despre limba franceză..., din pricina căreia am ajuns în podul clădirii din Piața Victoriei, unde, odinioară, era Ministerul de Externe al Republicii Populare Române.

Despre cărți, despre oameni și despre colecția „Biblioteca Pentru Toți".

Și despre emag sau cum s-a brodit ca, la 102 ani, să joc într-un film care nu este doar o reclamă. Despre ce înseamnă o ficțiune și ce înseamnă adevărul istoric. Despre frig, foame și frică sub cizma nazistă și sub cizma bolșevică", a scris filozoful pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel