Mihai Trăistariu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre semifinala Eurovision și despre cei zece artiști care se luptă în continuare pentru un loc în finala de la Torino.
Mihai Trăistariu se arată dezgustat de semifinala Eurovision. Fostul reprezentant al României la Eurovision a caracterizat spectacolul ca fiind unul demn de ”Căminul Cultural” și crede că juriul a fost mult prea dur cu artiștii.
”Semifinala nu m-a încântat absolut deloc. Ca spectacol, ca organizare, ca tot. Bâlbe. Peste 50 de gafe ale prezentatorilor. Dădeau legătura, spuneau `și acum mergem la următorul concurent!`/ `Nu, nu, nu`, spunea celălalt, `stai că rămânem la juriu`, după aia `Ilinca, ești în camera verde!`, Ilinca nu era.
Își dădea seama de gafe televiziunea, băgau reclame, intrau înapoi cu videoclipul Ilincăi, dar nu mergea sunetul, și iar s-a oprit, și iar s-a luat publicitate. N-am văzut în viața mea! Greșeli de nume, gafe ca la grădiniță. Ziceai că este un spectacol de la Căminul Cultural. Asta pe partea de prezentatori”, a declarat Mihai Trăistariu pentru DC News.
Mai mult, artistul spune că jurații au exagerat cu criticile aduse concurenților și că i-au judecat după criterii nerelevante, cum ar ar fi stilul vestimentar.
”Juriul a fost foarte răutăcios! Nu am văzut în viața mea! Și-au dat cu părerea și erau atât de incisivi și de haini. Vorbeau urât: `Nu-mi place nimic la tine! Zero din partea mea`. Poți să dai zero, dar poți să vorbești mai cu bun simț, că totuși artistul acela s-a pregătit. I-au desființat, realmente, pe unii concurenți. Oamenii ăștia au muncit, s-au chinuit să ajungă într-o finală, sunt artiști, poate mai mici sau mai mari”, a mai spus acesta.
Mihai Trăistariu nu crede că România are șanse la Torino. Acesta afirmă că au fost eliminate melodii cu potențial, favorite în ochii publicului și au trecut mai departe piese slabe, care nu au nicio șansă la Eurovision.
”Cezar Ouatu a picat inexplicabil, din punctul meu de vedere. Cezar Ouatu a reprezentat România la Eurovision. Și totuși, să nu-l treci în finală. El a cântat impecabil.
Au trecut unii care nu trebuiau să treacă și au rămas pe afară niște melodii foarte bune. Din ce a rămas acum, din astea 10 piese, dacă mă întrebi pe mine, ca artist experimentat în Eurovision, nu văd absolut nimic consistent. Sunt niște copii, în genul lui Roxen, care a mai fost, în genul ultimilor trei ani, unde am trimis niște fantome, niște oameni talentați, dar nepregătiți pentru o asemenea scenă.
Din cei 10 de acum, nu mi-a luat ochii nimeni. Sunt voci bune, dar nu sunt piesele. Sunt niște piese interesante, dar nu sunt suficient de puternice. În clipa asta, cred că iar nu ne calificăm în finală. Nu avem pe cine alege.
Una din favorite era Aris. Aris, care a fost la Vocea României, o cheamă Larisa. A mai fost și la Eurovision favorită și acum nu a trecut de semifinală deși era în topuri prima, în sondaje, la români. La fel și Malere, o piesă a trupei E-an-na, care, la fel, luaseră 10.000 de voturi din partea publicului, la preselecții. Erau pe locul 1 la voturi și la juriu zero”, a mai spus artistul.
Artistul se arată extrem de dezamăgit de juriu și spune că este de părere că acesta ar trebui desființat și sp fie lăsat publicul să aleagă melodia care va reprezenta România.
”Părerea mea este că ar trebui scos acest juriu. Juriile sunt părtinitoare. Juriile sunt subiective. De exemplu, comentau că nu le place stilul muzical, cum erau îmbrăcați. Nu avea nici relevanță. La Eurovision te îmbracă televiziunea, vine cu stiliști. Lasă îmbrăcatul. Asta contează? Punctăm ținuta? Că una seamănă a manea. Dar la Eurovision numai melodii orientale au câștigat. Nu trebuia să ne cramponăm în chestii românești, că ne place nouă sau nu. Tu, ca jurat, trebuie ză vezi în ansamblu, rezultatul final.
Eu am scris pe Facebook că ar trebui să nu mai existe juriu. Nu în România. Poate la SanRemo, dar nu la noi. La noi sunt răutăcioși, haini. A fost un spectacol grotesc din partea juriului. Nu-mi venea să cred cât de urât vorbesc cu niște copii, care acum încearcă să intre în show-biz. Au fost foarte duri și au ales pe niște criterii doar de ei știute. Au rămas 10 piese de mijloc. Erau piese care la public erau favorite, atât de discutate și au picat. Jurații ar trebui să tragă cu coada ochiului și la ce spune publicul, pentru că e un spectacol pentru public. Nu 5 oameni se uită la televizor, oamenii se uită, ei votează.
Ar trebui, în România, să desființăm juriul, pentru că cinci jurați vorbesc între ei, mai primesc un telefon de la un coleg. Nu mai spun câți spuneau că sunt prieteni. Deci notau și îi spuneau concurentului: Pe tine te știu de la facultate, sunt profesorul tău. Erau Colegi! Alții spuneau „suntem colegi la Filarmonică”, erau așa niște comentarii”, a mai spus Mihai Trăistariu.
Juriul, format din Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Randi, Cristi Faur şi Adrian Romcescu, a deliberat şi a ales piesele care s-au calificat mai departe în ultima etapă a competiţiei:
Alex Parker & Bastien – All this love
Andrei Petruş – Take me
Cream, Minodora, Diana – România mea
Petra – Ireligios
Kyrie Mendél – Hurricane
MOISE – Guilty
Gabriel Basco – One night
VANU – Never give up
WRS – Llamame
Dora Gaitanovici – Ana
În finala din 5 martie, juriul şi telespectatorii vor desemna artistul care ne va reprezenta la etapa internaţională de la Torino, care se va desfăşura în luna mai. România va participa în cea de-a doua semifinală, programată pentru joi, 12 mai, alături de alte 17 ţări precum Australia, Georgia, Cipru, Serbia, Finlanda, Azerbaidjan, San Marino, Israel, Malta, Muntenegru, Cehia, Polonia, Belgia, Macedonia de Nord, Suedia, Estonia şi Irlanda.
Cea de-a 66-a ediţie a concursului va fi găzduită de Italia, după victoria de anul trecut a trupei italiene de rock Maneskin la Rotterdam. Aceasta va fi cea de-a treia ediţie italiană a Eurovision, după Napoli în 1965 şi Roma în 1991. Artista italiană Laura Pausini, interpretul britanico-libanez Mika şi personalitatea TV Alessandro Cattelan vor fi gazdele Eurovision 2022, care va avea loc la Torino între 10 şi 14 mai.
Sub sloganul „The sound of beauty”, Eurovision Song Contest 2022 va aduce, pe scena din Torino, reprezentanţii celor 41 de ţări înscrise în competiţie: Albania, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, România, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina şi Marea Britanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu