Mihai Tudose, SEMNAL de la Bruxelles. Element ABSURD care ”ne va costa”

Europarlamentarul social-democrat, Mihai Tudose, susține că repartizarea subvențiilor UE este incorectă.

Mihai Tudose, fost prim-ministru al României, suține că una dintre prioritățile actuale este ca "fondurile UE pentru atenuarea efectelor pandemiei să ajungă cât mai repede la cei mai loviți de criză". Asta ar presupune "decizii rapide și echitabile." Totuși, țara noastră riscă să nu aibă parte de niciuna, susține europarlamentarul, potrivit Digi24.ro.

"Pe lângă faptul că negocierile privind Planul european de relansare au demarat greoi, schema de repartiție pe care o vizează se dovedește injustă. România e între țările cele mai dezavantajate de propunerea Comisiei privind Mecanismul de redresare și reziliență. E concluzia avizului Curții de Conturi Europene, emis miercuri, 9 septembrie, în urma cererii Parlamentului European ca această instituție a UE să analizeze distribuția viitoare a ajutorului pentru depășirea crizei.

Concret, țările cu PIB-ul cel mai mic din UE vor primi cele mai puține subvenții. Numai un sfert din granturile prevăzute în Mecanismul de redresare și reziliență revine, în structura bugetară actuală, celor opt state membre care au avut, în 2019, PIB-ul pe cap de locuitor sub 75% din media UE.

 

"Ne va costa"

Mai e un element care ne va costa. Împărțirea banilor pe țări are la bază, într-o anormal de mare măsură, situația dinainte de criză. Asta în condițiile în care este vorba despre un mecanism conceput ca răspuns la consecințele crizei!  70% din bugetul pentru redresare va fi repartizat pe criterii (PIB, populație, rata șomajului) privind perioada 2015-2019. Numai un procent de 30% din subvenții urmează a fi distribuit ținând cont de impactul efectiv al crizei, tradus prin căderea PIB în anul  acesta și în 2021.

Guvernul doarme?

Am regăsit, totodată, în raportul Curții de Conturi Europene una din îngrijorările pe care le-am exprimat constant în articolele publicate pe Digi24.ro, pornind de la neîncrederea în capacitatea actualului Guvern de a gestiona accesarea acestor bani - atâția câți ne vor fi alocați. Neîncredere alimentată de lipsa de transparență și de comunicare elementară a Guvernului pe un subiect esențial: stadiul planului de redresare.

Iată că și Curtea remarcă faptul că elaborarea simultană a planurilor naționale, programelor operaționale și a celor de reformă ”s-ar putea dovedi dificilă pentru statele membre”, drept pentru care recomandă proceduri simplificate.

Urmează o perioadă complicată atât pentru Comisia Europeană, cât și pentru administrațiile naționale. E nevoie de o coordonare mult mai eficientă decât în alocarea clasică de fonduri europene, care s-a dovedit extrem de greoaie. Dar până acolo, Guvernul României trebuie să acționeze pentru o alocare echitabilă a subvențiilor europene. Nu am auzit niciun cuvânt pe acest subiect esențial!

Înțeleg că liberalii sunt ocupați până peste cap să se bată pe primarii PSD. Nu cu PSD, că nu-i ține. Dar pentru România când aveți de gând să vă bateți?

Sau trebuie să vorbim încet să nu vă trezim...

Că dacă tot dormiți... vă recomandăm bancheta din spate. ", a scris Mihai Tudose într-un editorial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel