Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat că, în general, directorii de şcoli sunt "stat în stat" şi nu au niciun control al cheltuielilor, motiv pentru care de anul viitor le va tăia sumele pentru cheltuielile pe care unităţile de învăţământ nu le justifică.
"Este una din marile probleme, pe care toţi primarii au ridicat-o la nivelul primului-ministru, chiar săptămâna aceasta, luni. Au fost foarte, foarte vocali primarii în privinţa acestei probleme, pentru că, în general directorii, de şcoli sunt cam stat în stat, nu au niciun fel de control al cheltuielilor. Ei au impresia că suntem în comunism şi indiferent cât sunt cheltuielile, trebuie cineva să le suporte. Şi am stabilit să facem această inventariere (inventarierea spaţiilor excedentare din unităţile de învăţământ n.r.), pentru că la Colegiul 'Odobleja', una peste alta, vorbim de două săli de sport. Şi vreau să văd şi eu din ce calcul ne rezultă nouă că putem să suportăm încălzirea acestor spaţii. Pentru că nu am reuşit cu IŞJ să stabilim dacă sunt spaţii excedentare, dar vom stabili dacă sunt cheltuieli excedentare. Şi nu numai la Liceul 'Odobleja', la toate unităţile şcolare", a spus Mihail Genoiu, într-o conferinţă de presă.
"Am stabilit, la un moment dat, o comisie cu reprezentanţi ai Primăriei Craiova, ai IŞJ Dolj, care a inventariat toate spaţiile şi aştept situaţia cu spaţiile excedentare pe care comisia trebuie să mi-o prezinte. (...) O să-mi reiese din aceste calcule necesarul de cheltuieli pe Colegiul 'Odobleja' şi le garantez de pe acum că pe 2020 le voi reduce cheltuielile la nivelul calculului. Restul, dacă vor să le ţină, să şi le suporte. Pentru că am descoperit la o unitate şcolară că se lua o chirie pe un spaţiu la jumătate din valoarea utilităţilor şi chiria cuprindea şi utilităţile şi întreţinerea. Sau a fost, la un moment dat, la un colegiu, un ministru ca să vadă nişte spaţii pentru care solicitam reabilitarea de către Guvern: aceste spaţii nu erau folosite, erau închise şi în interior erau 30 de grade iarna, în luna decembrie. Deci, practic, grija faţă de aceste spaţii va fi următorul obiectiv şi faţă de aceste cheltuieli. Nu suntem în comunism 'de la fiecare, la fiecare după nevoi'", a mai adăugat primarul Craiovei.
Cadrele didactice de la Colegiul "Odobleja" din Craiova sunt nemulţumite de spaţiile insuficiente în care spun că sunt nevoite să desfăşoare orele de curs pe care le-au redus la 40 de minute, după ce primăria a decis, în urmă cu un an şi jumătate, să pună una dintre clădirile unităţii de învăţământ la dispoziţia Liceului "Voltaire", înfiinţat în anul 2015, sub egida Universităţii Craiova, şi care avea nevoie de sediu pentru acreditare.
Şi elevii au protestat în repetate rânduri, susţinând că nu mai vor să îşi desfăşoare orele în condiţii improprii, pentru că nu au săli de clasă stabile şi sunt nevoiţi să se plimbe cu ghiozdanele în spate dintr-o sală în altă în fiecare pauză. Potrivit cadrelor didactice de la Colegiul "Odobleja", liceul are 32 de clase şi 16 săli de curs, iar în aceste condiţii pe holuri se creează ambuscade în pauze, motiv pentru care au decis să protesteze în fiecare zi, de la începutului anului şcolar, câte o oră în faţa Primăriei Craiova şi câte o oră în faţa sediului IŞJ Dolj. Cadrele didactice au refuzat propunerea primarului Genoiu de a transforma laboratoarele realizate cu fonduri europene în săli de curs pentru orice disciplină, pe motiv că acestea au fost amenajarea doar pentru anumite cursuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News