Lucrurile sunt departe de a fi lămurite în privinţa controversei cu raportarea deceselor de Covid-19 în România
Mâine, 13 mai 2021, ora 10.00, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății va susține un briefing de presă pe tema Raportului Comisiei de analiză a modului de raportare a deceselor persoanelor infectate cu Covid-19. Evenimentul va fi organizat la sediul Ministerului Sănătății.
Până atunci însă, ministrul Sănătăţii a acordat un interviu Europa FM în cadrul căruia a vorbit despre acest subiect. "S-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de Covid în această pandemie", a declarat Ioana Mihăilă.
"M-as feri sa spun ca se adauga morti, sau ca se scad morti sau ca se ascund morti. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arata ca, in diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obtinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele sa nu ne dea un rezultat exact, asa cum s-ar putea ca nicodata sa nu stim cate persoane au decedat de COVID in aceasta pandemie. Fie ca nu au fost raportate corect, fie ca nu au fost inregistrate corect, fie ca nici macar nu au fost diagnosticate", a mai declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, la Europa FM.
La finalul lunii aprilie, ministrul Sănătății a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că „am solicitat un raport preliminar. Mi-a fost prezentat astăzi. Există diferențe între diversele sisteme de raportare. Nu știm exact cauza”.
Ioana Mihăilă a precizat atunci că pe 7 mai urmează avansarea unei forme mai detaliate a raportului, din partea comisiei.
„În momentul acesta raportarea se face în sistemul alerte MS, unde spitalele raportează numeric total numărul de decese. Raportarea din Corona-forms conține datele deja validate de reprezentanții DSP și INSP. Există diferențe și există o comisie care analizează această diferențe (…) Așteptăm rezultatul final, pentru că nu dorim să ne aruncăm cu afirmații până când nu avem o certitudine”, declara ministrul Sănătății, la finalul lunii aprilie.
Tot atunci, ea a spus că „mi-a fost transmisă o evoluție a numărului de decese raportate. Diferențele au apărut din prima jumătate a anului 2020. Ele au fost foarte mici și a crescut atunci când și numărul de pacienți a crescut. E o corelație pe care am observat-o, nu e o corelație dovedită științific.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News