Mihnea Constantinescu a primit distincția de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare

mihnea constantinescu
mihnea constantinescu

Diplomatul Mihnea Constantinescu a primit, luni, distincția de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, înmânată de către Philippe Gustin, ambasadorul Franței la București.

"Constat că ați reușit să faceți ceea ce puține ființe umane ajung să facă și să realizeze pe parcursul vieții, și anume mai multe sinteze. În 1996 ați încheiat ciclul de studii în inginerie nucleară devenind doctor, tot în 1996 v-ați început cariera de diplomat. Șapte ani mai târziu, în 2003, ați primit gradul de ambasador și astăzi sunteți ambasador responsabil cu securitatea energetică. (...) Presupun că această tematică, a energiei, nu a lipsit niciodată din preocupările dvs, nici din misiunile oficiale. Acest subiect capătă în România, în Europa și în întreaga lume o dimensiune geopolitică importantă", a declarat Philippe Gustin.

El a arătat că Mihnea Constantinescu a reușit să lucreze cu o mare parte dintre premierii pe care i-a avut România după 1989.

 "Ați realizat, de asemenea, o altă sinteză, mai dificilă de această dată, fie că e vorba de România, Franța sau altă țară. Este vorba sinteza între diferite curente, între diferite personalități politice și toți cei prezenți nu pot spune contrariul. (...) Angajat pe lângă Petre Roman, ați avut un parcurs exemplar: ați fost în anii ce au urmat purtător de cuvânt al Guvernului, subsecretar de stat în informații și ați 'colecționat' ulterior, dacă îmi pot permite, șefii guvernelor în care ați fost fie director de Cabinet, fie consilier diplomatic, fie consilier de stat: Petre Roman, Theodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu și astăzi Victor Ponta. Această listă este impresionată", a evocat ambasadorul Franței.

 Între cei prezenți la ceremonia găzduită de Ambasada Franței se numărau Petre Roman, șeful SIE, Teodor Meleșcanu, secretarul de stat din MAE, Bogdan Aurescu, prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției.

"Sunt tentat să spun că suntem pe punctul de a pune la cale o lovitură de stat...", a spus, în glumă, Mihnea Constantinescu.

"Ca toți românii înainte de Revoluție, s-a încercat să fiu educat să nu privesc mai departe decât mi-e lungul nasului și mai ales să nu pun întrebări. Să sperăm că nu am urmat acest prototip, cred că am reușit să fac lucrurile de o manieră diferită, să-mi depășesc limitele în sens pozitiv. Dar aceasta este o reușită pe care v-o datorez vouă, fiecăruia dintre voi. Am privit în depărtare și sus, cu încredere, cu m-au învățat mentorii mei. Am pus întrebări directe. Am înțeles valoarea integrității, a onestității, a adevărului", a punctat Mihnea Constantinescu.

 El s-a declarat mândru de statutul de diplomat, susținând că diplomații români pot constitui "un etalon" pentru ansamblul funcțiilor publice.

"Sunt unii care spun că sunt nemuritor, că mă proiectez în eternitate printre diferite guverne. Răspund scurt și clar: nu este o chestiune de eternitate, ci una de integritate. Distincția pe care mi-a dat-o astăzi domnul ambasador conferă un sens profund meritelor de funcționar public, de diplomat, care ar trebui să fie apreciat în România", a adăugat Mihnea Constantinescu.

Ce reprezintă Legiunea de Onoare

 Legiunea de Onoare (Légion d'Honneur) este cea mai înaltă distincție civilă și militară franceză, instituită în anul 1802 și acordată neîntrerupt din 1804 până în prezent. Este o decorație care și-a menținut de-a lungul anilor o strălucită reputație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel