Mii de cărți au fost eliminate din biblioteci și din unitățile școlare după ce au fost considerate discriminatoare și acuzate că perpetuează stereotipuri.
Aproape 5.000 de cărţi pentru tineret pe tema autohtonilor au fost distruse, a relatat Radio Canada. Motivul? “Este vorba despre un gest de reconciliere cu Primele Naţiuni şi un gest de deschidere faţă de celelalte comunităţi prezente în şcoala şi societatea noastră”, a justificat Lyne Cossette, purtătoare de cuvânt a Consiliului şcolar pe lângă media canadiană, scrie edupedu.ro.
Printre cărțile distruse se află și Tintin şi Astérix, distruse în şcoli din Canada, pentru că zugrăvesc primele popoare ca “leneşe, beţive, stupide”. Consiliul uneia dintre şcoli, care a ars cărțile: “Vom îngropa cenuşa rasismului, discriminării şi stereotipurilor”.
Considerate discriminatoare şi acuzate că perpetuează stereotipuri, mii de cărţi au fost eliminate din biblioteci, iar unele au fost arse în 2019, într-o operațiune a cărei amplitudine a fost limitată de pandemia de COVID-19, scrie publicația La Libre Belgique preluată de Rador. În sud-vestul provinciei Ontario, Consiliul şcolar catolic Providence care grupează 30 de şcoli a operat această “purificare” în bibliotecile instituţiilor.
La o “ceremonie de purificare prin foc” într-una din şcolile complexului, titluri excluse de pe rafturi au fost arse, în scop educativ. Cenuşa a fost apoi folosită ca îngrăşământ pentru a planta un copac, explică Consiliul şcolar.
Un număr de 1.500 de bunuri din patrimoniul Muzeului Bisericii Sf. Nicolae - Prima şcoală românească din Şcheii Braşovului, care cuprinde, în total, peste 30.000 de cărţi şi documente vechi de sute de ani, urmează să fie conservate în cadrul unui proiect finanţat de autorităţile locale braşovene, scrie Agerpres.
Lider al acestui proiect, la care au fost invitate să participe toate muzeele braşovene, este Muzeul "Casa Mureşenilor". Obiectivul principal al proiectului este crearea unui model sustenabil de protejare a patrimoniului, a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, managerul Muzeului "Casa Mureşenilor", Valer Rus.
"Dacă, până în prezent, nu s-au putut asigura toate condiţiile optime de conservare, depozitare, luare în evidenţă a acestui patrimoniu, propunem finanţatorului - Primăria municipiului Braşov - finanţarea unei echipe de specialişti care să realizeze activitatea de conservare, gestiune, luare în evidenţă, fotografiere. Separat, există un alt proiect care va asigura achiziţionarea de echipamente, de depozitare, aparate de dezumidificare/umidificare, termohidrometre etc, în aşa fel încât, după trei luni, la încheierea proiectului, să avem primele 1.500 de bunuri culturale depozitate în condiţii optime", a declarat Valer Rus.
Potrivit acestuia, conservarea acestor prime 1.500 de documente este doar un prim pas în salvarea întregului patrimoniu de carte al Muzeului Bisericii Sf. Nicolae şi a făcut un apel către autorităţile locale să susţină financiar, în primul rând pentru atragerea unor specialişti în conservare şi restaurare, această instituţie de cultură emblematică nu numai a Braşovului, ci a întregii Românii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News