Află mai multe detalii despre marșul fermierilor protestatari din India.
Mii de fermieri protestatari mărșăluiesc din statele vecine spre capitala Indiei, New Delhi, pentru a cere prețuri asigurate pentru recoltele lor.
În 2020, fermierii au instalat tabere la granițele din Delhi pentru a protesta împotriva controversatelor reforme agricole. Protestul care a durat un an, în care au murit zeci de persoane, a fost anulat după ce Guvernul a fost de acord să abroge legile.
Acum, fermierii au ieșit din nou în stradă, spunând că principalele lor revendicări încă nu au fost îndeplinite.
Poliția din Delhi a sigilat granițele pe trei laturi ale orașului, încercând să evite repetarea evenimentelor din 2020, când fermierii protestatari au stat luni întregi, blocând autostrăzile naționale care leagă capitala de statele învecinate.
Două runde de discuții între liderii sindicatelor agricole și miniștrii federali nu au reușit să iasă din impas.
Fermierii cer prețuri de bază asigurate, cunoscute și sub numele de preț minim de sprijin sau MSP, care le permite să vândă majoritatea produselor lor pe piețele angro sau mandis controlate de Guvern. De asemenea, ei cer ca Guvernul să își îndeplinească promisiunea de a dubla veniturile agricultorilor.
Marșul are loc cu doar câteva luni înainte de alegerile generale în care Partidul Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi dorește să obțină un al treilea mandat la putere. Fermierii formează unul dintre cele mai influente blocuri de vot din India, iar experții spun că Guvernul ar încerca să nu-i înstrăineze înaintea scrutinului.
Luni, miniștrii federali au avut o întâlnire de șase ore cu liderii sindicatelor agricole. Se pare că cele două părți au ajuns la un acord cu privire la unele dintre revendicări, inclusiv retragerea cazurilor înregistrate împotriva protestatarilor în timpul agitației din 2020.
Dar nu a existat niciun consens cu privire la MSP. În 2021, după ce legile agricole au fost abrogate, Guvernul a declarat că va înființa un grup de experți pentru a găsi modalități de a asigura prețuri de sprijin pentru toate produsele agricole, dar comisia nu și-a prezentat încă raportul.
Între timp, autoritățile au desfășurat baricade, au împrejmuit granița cu sârmă ghimpată și au adăugat blocaje din ciment pentru a-i împiedica pe protestatari să intre în capitală.
De asemenea, poliția a interzis adunările mari în oraș, inclusiv la punctele de frontieră dintre Delhi și statele vecine Uttar Pradesh și Haryana, prin care se așteaptă ca fermierii să ajungă în capitală.
În Haryana, Guvernul de stat condus de BJP a suspendat serviciile de internet în șapte districte până marți.
Peste 200 de sindicate de fermieri participă la marș. ”Ne vom deplasa în mod pașnic și obiectivul nostru este ca Guvernul să ne asculte cererile”, a declarat Sarvan Singh Pandher, secretar general al Comitetului Punjab Kisan Mazdoor Sangharsh, pentru agenția de presă ANI.
Fermierii și sindicatele comerciale au anunțat, de asemenea, o grevă rurală pe 16 februarie, în timpul căreia nu vor fi desfășurate activități agricole. Magazinele, piețele și birourile din toate satele vor fi închise, în timp ce fermierii vor bloca principalele drumuri din întreaga țară, conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News