Datele a mii de jurnaliști români și angajați din media ar fi fost scoase la licitație pe dark web.
Datele a 6.000 de jurnaliști români și angajați din media au fost compromise, după ce ar fi fost scoase la licitație pe dark web, transmite PRO TV. Adresele lor de e-mail împreună cu parole, coordonate geografice sau numere de telefon au ajuns pe piața neagră a internetului, susțin specialiștii în IT. Mai mult, unele persoane ar fi primit chiar și emailuri de amenințare în care hackerii le anunță că au imagini compromițătoare cu ele și le cer bani în schimb, dacă nu își doresc ca acestea să devină publice.
„Sistemul tău a fost compromis. Toate datele au fost copiate de pe dispozitivul dvs. pe serverele noastre. De asemenea, a fost înregistrat un video de pe camera dvs. în care vă uitaţi la filme pentru adulţi”, aşa începe mailul de şantaj prin care destinatarii sunt anunțați că dispozitivul pe care îl folosesc a fost infectat cu malware și că infractorii cibernetici au preluat controlul asupra acestuia.
Specialiștii ATI avertizează că acest lucru nu este adevărat. Cei care recurg la astfel de șantaje au doar adresa de email, nu şi alte date personale din computerele celor care sunt vizaţi.
Victime ale unor astfel de escrocherii ar putea cădea aproape 6.000 de de jurnalişti români sau angajaţi din mass-media. Baze de date în care se află adresele lor de email au ajuns pe aşa zisul Dark Web, unde sunt scoase la licitaţie. Astfel, hackerii s-ar putea folosi de aceste adrese pentru a le transmite mesaje de amenințare și șantaj, în schimbul unor favoruri sau bani. Cum pot fi furate aceste date? Ele pot fi luate și de la o pizzerie sau un hotel, atunci când faceți o rezervare.
“Pot fi luate de la o pizzerie, pot fi luate de la un hotel care nu şi-a securizat serverele când îţi rezervi o cameră online. Sunt firme compromise, li se fură bazele de date care după aceea se pun la vânzare. Este un fel de licitaţie. Cine plăteşte mai mult are acces la ele.”, a explicat Damian Popescu, expert în analiză malware și forensic.
Ce facem dacă totuși primim astfel de mesaje pe adresele noastre de email? Specialiştii ne sfătuiesc să marcăm aceste mesaje ca spam, apoi să le ștergem. Totodată, este indicat să sunăm la numărul de urgenţă 1911 pentru a raporta orice tip de incident de securitate cibernetică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci