Mii de oameni au protestat luni împotriva politicii energetice și a sancțiunilor impuse Rusiei de Guvernul german

Sursa Foto YouTube Zabby
Sursa Foto YouTube Zabby

Cetățenii nemulțumiți de politica energetică a Guvernului german au cerut în același timp și retragerea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Mii de oameni au protestat din nou luni în mai multe landuri din estul Germaniei împotriva politicii energetice a guvernului, a inflaţiei şi a consecinţelor războiului din Ucraina, relatează Agerpres.

Circa 7000 de manifestanţi au ieşit în stradă în peste 15 oraşe din Mecklenburg-Pomerania de vest (nord-est), potrivit cifrelor preliminare ale poliţiei publicate luni seara.

La Schwerin şi Neubrandenburg, protestatarii care au luat cuvântul au cerut, între altele, o politică energetică suportabilă pentru oameni şi de asemenea costuri ale vieţii convenabile.

La câteva manifestaţii s-a făcut apel la negocieri de pace, oprirea livrărilor de arme pentru Ucraina şi retragerea sancţiunilor împotriva Rusiei impuse din cauza războiului rus împotriva Ucrainei.

Aproape 2400 de oameni au luat parte la protestul din Schwerin, capitala landului Mecklenburg-Pomerania de vest.

În landul Saxonia-Anhalt, numărul participanţilor a fost de peste 1000 în mai multe oraşe, inclusiv Magdeburg şi Halle, potrivit poliţiei. Ministerul de Interne german urma să comunice marţi cifre exacte.

La Magdeburg, protestatarii au arborat pancarte pe care era afişat, între altele, "Stop minciunii livrărilor de gaz", "Nu vom salva întreaga lume" sau "Stop exploziei preţurilor pentru pace, libertate şi prosperitate".

În landul Thuringia s-a ieşit în stradă în oraşele Gera, Jena, Erfurt şi altele mai mici, iar în landul Saxonia la Chemnitz, Leipzig şi Dresda, printre altele.

Poliţia nu a dat deocamdată cifre exacte privind numărul de participanţi, un purtător de cuvânt al poliţiei din Saxonia menţionând doar că protestele au fost în cea mai mare parte calme.

La Chemnitz, unii manifestanţi au arborat drapelul Saxoniei sau pe cel al Rusiei. O pancartă de mari dimensiuni a purtat mesajul "Chemnitz ia atitudine. Adevăr - Libertate - Pace".

Protestele s-au intensificat în ultima vreme, mai ales în estul Germaniei, notează dpa. Conform estimărilor poliţiei, peste 100.000 de oameni au manifestat de Ziua Unităţii germane, pe 3 octombrie, la zeci de mitinguri organizate în Thuringia, Saxonia, Saxonia-Anhalt, Brandenburg şi Mecklenburg-Pomerania de vest.

Citește și:

Proteste în Germania. Peste 10 mii de persoane au acuzat guvernul de ”război economic” împotriva Rusiei

Susținătorii partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) s-au adunat sâmbătă în fața clădirii Reichstag din Berlin pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor în Germania.  Co-liderul partidului a acuzat guvernul că a purtat război propriului popor, sancționând Rusia pentru invazia sa în Ucraina, scrie publicația DW.

Protestul vine pe măsură ce costurile cu gazele naturale și electricitatea cresc în Germania, în mare parte pentru că Rusia a redus sau întrerupt semnificativ livrările de gaze către Uniunea Europeană, pe fondul tensiunilor dintre Occident și Moscova.

După mitingul din fața clădirii Parlamentului german, manifestanții au început un marș de protest prin oraș. Contrademonstrații au avut loc în mai multe locații de pe traseul său, organizate de grupuri care se opun poziției anti-imigrație a AfD și ideologiei de extremă dreaptă. 

Organizatorii contraprotestelor spun că AfD instrumentalizează creșterea prețurilor la alimente și energie pentru a-și promova politicile.

Participanții la mitingul AfD, care includea motto-ul ”Țara noastră în primul rând”, au fost văzuți fluturând nu numai steaguri germane, ci și steaguri rusești și steagul imperial Reichskrieg, adesea folosit ca simbol de extremă dreapta.

Potrivit estimărilor poliției, aproximativ 10.000 de persoane au participat la demonstrația AfD, în timp ce contrademonstranții erau 1.500.

Într-un discurs, co-liderul AfD, Tino Chrupalla, a cerut ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, acuzându-l pe ministrul Economiei, Robert Habeck, că a declarat ”război economic” Moscovei, dar că a purtat război împotriva populației germane.

Chrupalla a avut, de asemenea, cuvinte dure pentru Partidul Verde al lui Habeck, unul dintre cele trei partide care formează coaliția de guvernământ a Germaniei.

”Nu avem nevoie de un plafon la prețurile gazelor; trebuie să punem un plafon pentru Verzi”, a spus el, referindu-se la o decizie recentă a guvernului de a stabili o limită a prețurilor la energie pentru a proteja consumatorii și întreprinderile.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel