Crizele din Ecuador și Haiti ar putea declanșa un val migrator crescut în 2024, avertizează un raport citat de Reuters.
Mii de oameni din Ecuador și Haiti ar putea fi forțați să-și părăsească țările în 2024 din cauza unor crize umanitare precum intensificarea violenței, efectele schimbărilor climatice și creșterea sărăciei, potrivit unui raport publicat miercuri de ”Comitetul Internațional de Salvare” (IRC).
"Factori multipli (...) vor deteriora condițiile de viață pentru milioane de oameni din Ecuador și Haiti, forțându-i potențial pe mii să caute siguranța în altă parte", a declarat IRC.
Anul trecut, peste 57.000 de ecuadorieni și 46.000 de haitieni au traversat periculoasa regiune de junglă care separă Columbia de Panama, cunoscută sub numele de Darién Gap, o creștere semnificativă față de 2022, potrivit agenției de migrație din Panama.
"Crizele din Haiti și Ecuador creează un efect de domino în întreaga regiune", a declarat șeful regional al IRC, Julio Rank Wright, într-un comunicat.
În Ecuador, conflictul dintre forțele guvernamentale și grupurile criminale escaladează. Luna trecută, un val de violență a reizbucnit după ce un lider de bandă a evadat din închisoare, cel mai dramatic exemplu fiind când un grup înarmat a intrat într-o emisiune de știri în direct la televiziune. Țara se va confrunta, de asemenea, probabil cu inundații cauzate de precipitații mai mari decât media din cauza fenomenului meteorologic El Nino în acest an, a adăugat IRC, ceea ce ar putea eroda zonele agricole și ar putea crește insecuritatea alimentară.
FOTO: Pexels
Între timp, Haiti a fost zguduit de creșterea controlului bandelor, ca urmare a asasinării președintelui Jovenel Moise în 2021. Aproximativ 200 de bande operează acum în țară, iar protestele și ciocnirile anti-guvernamentale au fost frecvente în ultima lună, potrivit unui raport din februarie al Inițiativei Globale împotriva Criminalității Transnaționale.
"Fără un sistem politic funcțional, guvernul se va lupta să abordeze violența și să răspundă nevoilor crescânde", a declarat IRC în raport.
Prim-ministrul neales, Ariel Henry, a solicitat sprijinul unei misiuni ONU în țară și, deși Kenya a oferit să conducă forța, planul se confruntă cu neajunsuri constituționale interne și nu a fost stabilită nicio dată pentru desfășurarea acesteia.
Bandele au pătruns în zonele rurale, iar grupurile care invadează terenuri agricole, amenință fermierii și solicită plata, potrivit Inițiativei Globale. Insecuritatea alimentară va crește, de asemenea, probabil, în Haiti în 2024, conform datelor IRC.
Ambele țări, se confruntă cu lipsuri de sprijin. Organizația ”International Rescue Committee” a făcut apel la liderii mondiali să facă "angajamente concrete de finanțare", având în vedere că aproape jumătate din populația Haitiului are nevoie de ajutor umanitar și că aproape 40% din ecuadorieni trăiesc sub pragul de sărăcie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu