Cel puțin 6.500 de persoane au fost evacuate pe măsură ce incendiul a mistuit peste 1.200 de hectare de pădure în Franța.
Mii de oameni au fost evacuați în siguranță în zonele de coastă atlantice ale Franței, în timp ce incendiile de pădure s-au extins mistuind peste 1.200 de hectare de teren.
Cinci locuri de campare din apropiere de Teste-de-Buch, la sud de orașul Bordeaux, au fost evacuate ca măsură de precauție miercuri dimineață. Aproximativ 6.000 de persoane au fost mutate în alte locații, potrivit autorităților prefecturii Gironde, citate de Al Jazeera.
Miercuri, în zonă au fost înregistrate temperaturi de până la 37 de grade Celsius și a fost declarat un nivel de avertizare pentru ”val de căldură mare”.
Potrivit prefecturii, peste 600 de pompieri au luptat cu flăcările.
”Patru avioane și o mulțime de pompieri sunt mobilizați cu ajutorul venit de la departamentele învecinate”, a declarat autoritatea locală pentru departamentul Gironde, care a fost afectat de incendii.
Vezi și:
Aproximativ 1.500 de pompieri au încercat duminică să stingă trei incendii de vegetaţie care fac ravagii de câteva zile în regiuni din centrul şi nordul Portugaliei, plasate de autorităţile guvernamentale în "stare de contingenţă" în contextul temperaturilor caniculare, informează AFP.
"Focul a ajuns la 50 de metri de ultima casă din sat (...). Acolo sus totul a ars", a declarat pentru AFP Donzilia Marques arătând către dealurile situate între cătunul ei din Travessa de Almogadel şi aşezarea Freixianda, în municipalitatea Ourém (centru).
Evacuată cu o seară înainte, pensionara în vârstă de 76 de ani a putut să revină acasă duminică dimineaţă şi a constatat uşurată că nicio gospodărie din zonă nu a ars.
Incendiile au provocat daune și printre pompieri
Incendiul, care a izbucnit joi şi în urma căruia au fost mobilizaţi duminică peste 700 de soldaţi, după ce a devastat cel puţin 1.500 de hectare de vegetaţie, a distrus cel puţin două locuinţe, potrivit Protecţiei Civile. Citește mai mult AICI.
Te poate interesa și:
"De joi vorbim de o creștere semnificativă a valorilor de temperaturi. Mâine vom înregistra în țara noastră valori de 20 până la 29 de grade.
Joi o să consemnăm cu 5 grade mai ridicate faţă de ziua de miercuri şi deja atingem pragul de caniculă la 35 de grade.
Acest lucru va fi de interes și vineri și chiar sfârșitul de săptămână și, așa cum arată informațiile la acest moment, săptămâna 18-25 iulie și 25 iulie-1 august, deci a 2-a parte a lunii lui Cuptor, va putea fi caracterizată, în medie, de valori de temperaturi mai mari și, din păcate, semnalul pentru un deficit de precipitații semnificativ, fapt care va accentua țara de secetă pedologică extremă, puternică și moderată, dar mai ales în zonele deja unde nevoia de a de apă este una acută.
Vorbim, pentru zonele din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Șana și Maramureș, de secetă pedologică extremă, ceea ce înseamnă numai 250-300 de metri cubi de apă la un hectar, iar valorile optime ar trebui să se situeze între 800-2000 de metri cubi de apă la hectar.
Iată de ce în aceste zone ne confruntăm acum cu această situație. Pentru că valorile cantităților de precipitații în cele 10 luni și iată o decadă din luna lui Cuptor s-au situat în aceste zone, la mai puțin de 40-45 % din cât ar fi normal să cadă în această în acest interval", a spus Elena Mateescu la Sinteza Zilei de la Antena 3.
Val de căldură în Europa. Locul din Spania în care se așteaptă 46 de grade până la finalul săptămânii
Pompierii din Portugalia luptă cu incendiile de vegetaţie, dintre care cele mai grave sunt în centrul ţării. Şi în Spania au fost înregistrate temperaturi extreme. În oraşul Badajoz, din sud-vestul ţării, a fost prognozat să se ajungă la temperatura de 46 de grade Celesius, până la finalul săptămânii, potrivit BBC. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci