Incendiu în Tenerife. Peste 3000 de persoane, evacuate: Temperaturile ridicate și vântul puternic au făcut ravagii

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Peste 3.000 de persoane au fost evacuate din Tenerife după un nou incendiu de vegetație, care a izbucnit, miercuri, în zonele deja afectate în luna august.

Mai mult de 3.000 de persoane au fost evacuate din locuințele lor de pe insula spaniolă Tenerife după ce un incendiu de vegetație provocat de temperaturile ridicate și vânturile puternice a făcut ravagii într-o zonă împădurită deja devastată de incendii în august, informează Reuters.

Serviciile de urgență au anunțat  pe social media că au solicitat asistență din partea Unității Militare de Urgență a Armatei, spunând că incendiul, care s-a aprins miercuri, a fost o urgență de nivel înalt.

Reamintim că incendiul din luna august a distrus peste 15.000 de hectare de pădure din Parcul Național care înconjoară vulcanul Muntele Teide, cel mai înalt vârf din Spania. Mii de oameni au fost evacuați și atunci, majoritatea revenind în case.

”Temperaturile vor rămâne mai ridicate (decât de obicei), așa că vom așteptăm ca mai multe incendii să fie reactivate în zonă", a declarat Rosa Davila, șefa guvernului local din Tenerife, în cadrul unei conferințe de presă.

Altfel, Davila nu a dat nicio estimare cu privire la momentul în care cei evacuați pot reveni la locuințele lor. Aproximativ 30 de hectare au fost afectate de miercuri seară, de când incendiul a repornit în zonă.

Insula Tenerife, una dintre Insulele Canare, este în alertă de temperaturi ridicate, fiind așteptate până la 39 de grade.

Temperaturi record în Spania

Servicul Național de Meteo din Spania, AEMET, a precizat că la nivelul țării au fost înregistrate recorduri de temperaturi pentru șase zile consecutive, peste nivelul sezonului, în perioada 28 septembrie - 4 octombrie.

Oamenii de știință au făcut legătura între temperaturile toride și vânturile uscate în multe părți ale lumii, inclusiv în sudul țării cu schimbările climatice, de care este afectată și Europa.

Reamintim că luna august a fost una în care zone din bazinul mediteraneean a fost afectat de ample incendii de vegetație.

De obicei, este nevoie de două sau trei luni pentru a obține complet stingerea unui incendiu de vegetație de mari dimensiuni, dacă plouă și este umiditate, dar temperaturile actuale, peste medie, îngreunează situația, spun serviciile de urgență locale.

Mai mult, vremea stabilă și uscată a crescut riscul de incendii și de secetă.

Totuși, liderul regional al Insulelor Canar, Fernando Clavijo, a fost optimist și a afirmat că incendiul de pe terenul deja pârjolit poate fi adus și ținut sub control.

”Există mai puțin combustibil (pentru foc), așa că nu ar trebui să scape de sub control”, a declarat Clavijo, joi, la Madrid.

Incendiile de vegetație se produc adesea în timpul lunilor de vară, în Spania și Portugalia, și sunt mai rare toamna. Cu toate acestea, în octombrie 2017, cele două țări au trecut prin sute de mari incendii, care au provocat moartea a 45 de persoane în Portugalia, respectiv 4 din Spania.

Citește și: 2023 ar putea deveni cel mai călduros an din istoria omenirii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel