Mii de persoane la sfințirea bucatelor de Paștele catolic, la Miercurea Ciuc

Peste șapte mii de persoane au participat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor, cu ocazia Paștelui catolic, informează Agerpres.

5Cu puțin înainte de ora 8,00, oamenii s-au adunat într-un număr impresionant pe platoul din fața Palatului Administrativ, purtând în mâini coșuri în care au pus ouă roșii, carne de miel, șuncă, vin, palincă și cozonac.

Conform tradiției, fiecare coș a fost acoperit cu șervețele albe, brodate, pe care unele dintre credincioasele romano-catolice le folosesc doar cu această ocazie.

Printre cei care au participat la ceremonial s-au numărat persoane de toate vârstele, de la vârstnici până la familii întregi cu copii, unii foarte mici, îmbrăcați în costume populare. Chiar și cei mai mici dintre participanți au purtat coșuri de dimensiuni reduse în care se aflau ouă roșii, în acest fel părinții încercând să-i învețe pe copii să ducă mai departe acest obicei.

La fel ca în fiecare an organizarea ceremonialului este una desăvârșită, credincioșii fiind așezați pe mai multe rânduri și așteptând liniștiți să le fie sfințite bucatele pascale, pentru ca apoi să meargă acasă și să sărbătorească alături de cei dragi.

Citește și: Paștele catolic, mai devreme decât Paștele creștin-ortodox. Care este motivul

Slujba matinală a fost oficiată de episcopul auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credincioșilor, împreună cu mai mulți preoți catolici, de la un altar improvizat în fața Casei de Cultură a Sindicatelor. După slujbă, preoții au mers printre rândurile lungi de oameni și au sfințit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale.

"Din Evul Mediul, în Ziua Învierii, creștinii au adus bucatele pentru sfințire. Și aici, la noi, în Secuime, nu a fost niciodată reformație, am rămas fideli religiei romano-catolice și sfințirea bucatelor este un obicei vechi. Noi ne rugăm și sfințim bucatele, cozonacul, șunca, vinul, toate având o semnificație creștină. Cum ar fi cozonacul, care simbolizează coroana lui Hristos, ouăle care înseamnă reînvierea și după 40 de zile de Post sfințim alimentele și cu ajutorul Domnului dorim să trăim ca creștini", a declarat protopopul paroh Darvas Kozma Jozsef.

Obiceiul de sfințire a bucatelor în centrul orașului a fost instituit în urmă cu mai mulți ani de episcopul Tamas Jozsef, când bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare, după care ceremonialul s-a păstrat și a devenit unic la nivel național.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel