Mii de oameni s-au adunat pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor.
Georgian Dream a câștigat 54% din voturi, spune comisia electorală. În schimb, președintele susține că alegerile au fost furate. Partidele de opoziție resping rezultatele, acuzând încălcări. UE și SUA solicită o anchetă cu privire la rapoartele de încălcări. Kremlinul neagă acuzațiile de ingerință a voturilor. La toate acestea se rezumă atmosferă de după alegeri.
Mii de oameni au protestat luni în fața Parlamentului Georgiei, după ce partidul de guvernare a câștigat alegerile afectate de rapoarte privind neregulile de vot despre care puterile occidentale au spus că trebuie investigate. Unii protestatari au au adus cu ei bannere anti-Rusia după alegerile parlamentare pe care le-au ales ca alegere între partidul Visul Georgian, care a adâncit legăturile cu Rusia, și o opoziție care încearcă să accelereze integrarea în Europa.
Cuvântul „furat” a fost proiectat pe fața clădirii parlamentului din epoca sovietică din Tbilisi, capitala țării din Caucazul de Sud, dar nu au existat semne de ciocniri, cel puțin nu în văzul polițiștilor.
Georgian Dream, care a ajuns la putere în 2012, a câștigat aproape 54% din voturi la alegerile de sâmbătă, a declarat comisia electorală. Principalele patru partide de opoziție care au câștigat locuri în parlament au spus că nu recunosc rezultatele și că vor boicota Camera. Președintele Salome Zourabichvili a îndemnat oamenii să iasă în stradă după anunțarea rezultatelor.
"Nu ați pierdut alegerile. Votul v-a fost furat și au încercat să vă fure și viitorul", a spus Zourabichvili mulțimii, drapat în steaguri ale Georgiei și ale Uniunii Europene.
„Împreună, pașnic, așa cum suntem astăzi, vom apăra ceea ce este al nostru: dreptul dumneavoastră constituțional de a vă respecta votul”.
Monitorii de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa au declarat că au înregistrat incidente de cumpărare de voturi, intimidare a alegătorilor și umplere de buletine de vot care ar fi putut afecta rezultatul, dar nu au spus că alegerile au fost fraudate.
Ana Korkia, o tânără de 28 de ani din Tbilisi, a declarat că a protestat pentru „a arăta liderilor europeni că suntem aici și că aceste alegeri (rezultatul) nu sunt alegerea noastră”.
Rezultatul alegerilor reprezintă o provocare pentru ambiția Uniunii Europene de a se extinde prin aducerea mai multor state foste sovietice. NATO și Uniunea Europeană au cerut o investigație completă a ceea ce alianța militară occidentală a numit „concursul inegal” în alegeri. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a făcut mai devreme un apel către Georgia să „respecteze statul de drept, să abroge legislația care subminează libertățile fundamentale și să remedieze împreună deficiențele procesului electoral”.
Zourabichvili, ale cărui puteri sunt în principal ceremoniale în fosta republică sovietică care și-a declarat independența Moscovei în 1991, a numit rezultatul „operațiune specială rusă”. Ea a declarat pentru Reuters într-un interviu că crede că „metodologia utilizată și sprijinul celor mai probabil tipuri de FSB (Serviciul Federal de Securitate) rus sunt arătate în aceste alegeri”.
Rusia a respins acuzațiile de ingerință electorală. FSB, principalul succesor al KGB-ului din era sovietică, nu a fost disponibil pentru comentarii. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că rezultatul alegerilor a fost „alegerea poporului georgian” și a acuzat Occidentul că încearcă să destabilizați situația.
Georgia a fost mult timp una dintre țările cele mai pro-occidentale care au ieșit din Uniunea Sovietică, sondajele arătând că mulți georgieni nu le plac Rusia pentru sprijinul său pentru două regiuni separatiste ale Georgiei. Rusia a învins Georgia într-un scurt război asupra provinciei rebele Osetia de Sud în 2008. Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a acuzat opoziţia că încearcă să „zguduie ordinea constituţională”, a informat presa locală. El a spus că guvernul său a rămas angajat în integrarea europeană.
Rezultatele oficiale au arătat că Georgian Dream a câștigat 54% din voturi, sau 1,12 milioane de voturi - cu 335.000 de voturi mai mult decât cele patru partide principale de opoziție combinate, care sunt profund divizate. Partidul a câștigat marje uriașe de până la 90% în unele zone rurale, dar a avut performanțe slabe în Tbilisi și alte orașe mari. Bidzina Ivanishvili, fondatorul Georgian Dream, care este considerată cea mai puternică persoană din țara de 3,7 milioane, a lăudat poporul georgian pentru alegerea făcută. Comisia electorală a spus că votul a fost liber și corect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu