Inundațiile de anul trecut din Grecia au dus la o invazie de sute de mii de pești morți în portul turistic din Volos.
Autoritățile elene au început să colecteze sute de mii de pești morți care au ajuns în această săptămână în portul turistic din orașul Volos (centru) după ce au fost dislocați din habitatele lor de apă dulce în timpul inundațiilor de anul trecut, informează Reuters, scrie Agerpres.
Cadavrele plutitoare ale peștilor au acoperit apele portului într-o pătură argintie, iar mirosul fetid a alarmat rezidenții și autoritățile locale, care s-au grăbit să le colecteze înainte să ajungă la restaurantele și hotelurile din apropiere.
”Se întinde pe kilometri. Nu e doar de-a lungul coastei, ci și în centrul golfului Pagasetic”, a declarat pentru Reuters Stelios Limnios, membru al consiliului municipal, referindu-se la zona din largul orașului Volos, a cărui coastă este presărată cu locuințe de vacanță.
Citește și: Grecia, devastată de inundații. Premierul elen: Suntem într-un fel de război pe timp de pace
Miercuri, traulerele colectau peștii cu ajutorul plaselor de pescuit și îi aruncau apoi în remorcile camioanelor. Peste 40 de tone de pești au fost colectate în ultimele 24 de ore, au spus autoritățile elene.
Primarul din Volos, Achilleas Beos, a spus că mirosul este insuportabil. Cu prilejul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri, el a învinuit Guvernul de la Atena că nu rezolvă problema înainte ca mirosul să ajungă în oraș. El a mai spus că peștii intrați în putrefacție ar putea provoca un dezastru de mediu pentru alte specii din zonă.
Potrivit experților, problema e cauzată de inundațiile istorice produse anul trecut și care au afectat câmpia Thessaly, aflată mai la nord, precum și râuri și lacuri. Nu a fost instalată o plasă la gura de vărsare a râului către Volos, au spus ei. Când peștii au ajuns în mare, apa sărată i-a ucis.
”Nu au făcut ceea ce era evident, să instaleze o plasă de protecție”, a spus primarul Beos, referindu-se la serviciile guvernamentale.
Ministerul Mediului nu a răspuns unei solicitări transmise de Reuters pentru a face declarații pe această temă. Procurorii locali au dispus o investigație.
Acest dezastru este cel mai recent dintr-o serie de efecte produse de vremea extremă în Grecia și pe care oamenii de știință le asociază cu schimbările climatice, printre care temperaturi ridicate și ploi imprevizibile, care au provocat incendii de vegetație și inundații.
Dimosthenis Bakoyiannis, de 33 de ani, care deține un restaurant pe plajă la o distanță de 10 kilometri de Volos, a spus că cifra de afaceri i-a scăzut cu 80% vara aceasta întrucât puțini turiști au dorit să-i viziteze restaurantul după acele inundații.
”Închiderea barierei acum nu mai este de folos. Acum este prea târziu, sezonul turistic s-a terminat”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu