Mii de români sunt declaraţi dispăruţi în Italia. Cine îi caută

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Zeci de mii de români au fost declaraţi dispăruţi în Italia, conform celui de-al XXVIII-lea "Raport cu privire la persoanele dispărute". În raport apare şi o cifră şocantă. Aproape 5000 de minori români au fost declaraţi dispăruţi în peninsulă. 

În Italia în 2022 au fost înregistrate aproape 25.000 de sesizări de persoane dispărute. În medie, sunt 67 de reclamaţii pe zi pe această speţă. Jumătate dintre cei declaraţi pierduţi sau dispăruţi sunt găsiţi în cel mult trei zile, alţii într-o săptămână, o lună sau un an. O mică parte dintre ei sunt identificaţi post-mortem, dar există şi unii care pare că s-au evaporat, pur şi simplu, nefiind găsite nici măcar urme ale lor, scrie Rador. 

Cel de-al XXVIII-lea "Raport cu privire la persoanele dispărute" prezentat de Prefectul Antonino Bella, Comisarul extraordinar al Guvernului pentru persoanele dispărute, conţine toate datele şi analizele acestui fenomen. Raportul publică şi o cifră şocantă: aproape 5.000 de minori români au fost declaraţi dispăruţi.

Cele mai multe persoane dispărute sunt străine

Conform raportului, 62,18% dintre persoanele dispărute în Italia sunt străini. Dintre aceştia, doar 32,35% sunt găsiţi. Sursa citată spune că se fac în continuare căutări pentru 10.250 de persoane, adică 67,65%. 

În 2022, au fost înregistrate 17.130 de denunţuri de dispariţie minori, adică 70,29% din total. A doua categorie este cea a persoanelor între 18 şi 64 de ani, cu 6912 plângeri. 

Analiza cauzelor dispariţiei oferă diverse interpretări: plecările voluntare sunt 82,85%, nedeterminate sunt 8,20%, posibile afecţiuni psihologice în 4,28%, fugiţi din structuri speciale sau organizaţii specifice în 4,19%, răpirea de la soţ/soţie sau alte rude sunt 0,27% şi posibile victime ale infracţiunilor -adică 0,22%. Majoritatea cazurilor copiilor dispăruţi au câteva caracteristici: sunt băieţi, sunt de origine marocană, tunisiană, iraniană.

Străinii dispar mai mulţi din regiunile: Sicilia (6230), Lombardia(1253), Friuli Venezia Giulia 1086), Puglia (974 ), Campania (872 ), Calabria (785), majoritatea bărbaţi.

Raportul prezintă o dată statistică interesantă: din 2012 pana în 2022, minorii români declaraţi dispăruţi erau 4292; au fost găsiţi 3.695 şi 597 sunt căutaţi în continuare.

Ce proceduri aplică Poliţia Română 

Pe site-ul Poliţiei Române sunt multe semnalări de persoane dispărute în Italia, peste 50. Majoritatea sunt persoane care au plecat la muncă, şi-au sunat familiile o perioada, apoi nu au mai dat niciun semn. Ce se întâmplă cu aceste dispariţii, sunt anchetate în vreun fel?

În situaţia dispariţiei unei persoane, rudele sau aparţinătorii se pot deplasa la cea mai apropiată unitate de poliţie pentru a sesiza dispariţia iar acolo vor primi toate informaţiile necesare. Potrivit Legii nr. 76/2023, persoanele dispărute se introduc în Sistemul de Informaţii Schengen (SIS), astfel:

"(1) Semnalările prevăzute la art. 32 alin. (1), lit. a), pct. (i) şi lit. b) din Regulamentul SIS cooperare se introduc în SIS de către Poliţia Română, la sesizarea oricărei persoane, dacă în urma verificărilor efectuate de Poliţia Română se constată că sesizarea este întemeiată, sau la sesizarea oricărei instituţii sau unităţi sanitare.

(2) Semnalările prevăzute la art. 32 alin. (1) lit. a) pct. (ii) din Regulamentul SIS cooperare se introduc în SIS de către Poliţia Română, la sesizarea instituţiilor sau a unităţilor sanitare, după cum urmează:

a) în baza documentelor emise de acestea, prin care se dispune internarea nevoluntară, în cazul persoanelor cu tulburări psihice, în executarea hotărârii instanţei emise potrivit Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, republicată, cu completările ulterioare;

b) în baza hotărârii instanţei de judecată prin care s-a dispus internarea medicală, potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare", transmite Poliţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel