Mii de zboruri "fantomă" în pandemie. Avioanele de pasageri au dus şi mărfuri: Nimeni nu ridică un avion dacă nu e viabil economic

Fotografie creată de Austin Zhang, de la Pexels
Fotografie creată de Austin Zhang, de la Pexels

Liniile aeriene au avut mii de zboruri "fantomă" în timpul pandemiei, conform statisticilor. 

Mii de zboruri internaţionale din 32 de aeroporturi au avut doar 10% dintre scaune vândute între martie 2020 şi septembrie 2021. Aeroportul de pe care au plecat cele mai multe zboruri "fantomă" a fost Heathrow, din Londra: 4910 din 14.000. Următoarele sunt aeroporturile din Manchester şi Gatwick, scrie Sky News.  

Ministrul Aviaţiei din Marea Britanie, Robert Courts, a transmis că "de la începutul pandemiei, guvernul a acordat ajutoare şi a permis excepţii pentru companiile aeriene, astfel încât să nu mai fie nevoite să vândă 80% din capacitatea avioanelor pentru a putea zbura. Asta, desigur, a însemnat că multe companii au ridicat avioanele de la sol aproape goale, doar pentru a-şi putea păstra dreptul de a menţine legăturile cu alte aeroporturi internaţionale". 

"Dacă aveam nevoie să transportăm marfă din China sau să exportăm mărfuri britanice spre SUA, într-o perioadă în care aceste pieţe erau închise, atunci ne foloseam de avioanele de pasageri, pentru că oricum aveam doar câţiva pasageri la bord. Şi, având în vedere situaţia financiară, nimeni nu ar ridica de la sol un avion dacă nu este viabil din punct de vedere economic", a transmis şi şeful aeroportului Heathrow, John Holland-Kaye. 

Două companii însă, British Airways şi Virgin Atlantic, insistă că nu au operat "zboruri fantomă" pentru a-şi menţine locurile pe aeroporturi chiar şi în pandemie. 

Biletele de avion se scumpesc: Cum putem călători mai ieftin

Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic, a vorbit despre scumpirea biletelor de avion, după pandemie, și ce ar trebui să facă cei care își doresc să călătorească  mai ieftin.

"Se scumpesc pentru că este cererea tot mai mare şi oferta nu a ajuns încă la nivelul de pre-pandemie. Concret, sunt foarte multe rute care au fost anulate şi foarte multe companii aeriene s-au restrâns în perioada ultimilor doi ani. Nu mai au personal, nu mai au piloţi. Văzusem, de curând, o companie low cost foarte mare care făcea recrutare în România, căuta piloţi şi o altă companie, din zona Emiratelor, făcea recrutare de personal de zbor - au angajat vreo 20 de oameni, din ce ştiu eu, chiar zilele trecute.  Asta înseamnă că, restrângându-se în perioada de pandemie, acum nu mai au rute şi, până să le redeschidă, ei îşi fac nişte calcule, se uită pe ce zboruri sunt căutate. Dacă, de exemplu, pe o destinaţie, să spunem una intercontinentală, se zbura cu patru zboruri pe zi, acum se zboară numai cu două sau numai cu unul. Automat, avioanele sunt sunt pline. Aşa cum sunt, oamenii trebuie să călătorească", a spus Răzvan Pascu, la Antena 3. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel