Miki Koren, cetățean român stabilit în Israel, a vorbit în exclusivitate cu DC News despre situația politică actuală din Israel, despre încrederea populației în conducători și despre speranțe pentru viitor, în cazul în care scenariile la care comunitatea internațională aspiră s-ar îndeplini.
Sâmbătă seara, întreaga lume a fost cu ochii pe Statul Israel. După ce Israelul a bombardat consulatul iranian din Damasc și a ucis un general de rang înalt și câțiva ofițeri iranieni, răspunsul Iranului a venit. Iranul a lansat 200 de drone, rachete de croazieră și rachete balistice împotriva Israelului, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari. Majoritatea au fost interceptate în afara frontierelor israeliene.
Miki Koren: M-am născut în București și am stat 35 de ani și jumătate în România. Deci eu am învățat în România, am muncit în România, m-am căsătorit în România, ambii mei copii s-au născut în România, așa că noi suntem cetățeni români. În 1985 am plecat din România, când, hai să zicem așa, numai cine nu putea, nu pleca. Eu sunt de profesie inginer electrotehnic, iar acum lucrez ca ghid pentru turiști israelieni în România. Locuiesc în Israel, la 25 km de Tel Aviv.
DC News: Cum se simt oamenii în urma atacului Iranului?
Miki Koren: Toți vor răzbunare. Am văzut aseară un sondaj de opinie, sunt toți de acord cu răzbunarea. Întrebarea este, ne răzbunăm acum, ne răzbunăm mâine sau mai lăsăm să se liniștească oarecum lucrurile și îi luăm prin surprindere, deci aceasta este hotărârea care trebuie luată, bineînțeles, cu sprijinul americanilor. Știți cum e în Orientul Apropiat sau în zone de genul acesta, zone de conflict. Aici nu este Europa civilizată. Aici este junglă, adică dictează forța. Cine este puternic și bine înarmat, rezistă și le arată și celorlalți. Dacă ești slab, atunci n-ai nici o șansă. Din acest motiv Israelul care este puternic din punct de vedere militar rezistă ca stat de 76 de ani. Pot să vă dau o grămadă de exemple, cu ISIS, cu Hezbollah, cu Houthi din Yemen, cu toate milițiile din Irak, care prin acte teroriste încearcă să introduce regimuri totalitare bazate pe fanatismul islamic religios. Acolo este legea junglei: leul e puternic, dictează, iar ceilalți trebuie să-l asculte. Israelul a reușit prin capacitatea militară de un nivel foarte ridicat și prin coordonare și colaborare cu țările civilizate precum SUA, Marea Britanie, Franța sau Iordania să oprească marea majoritate a rachetelor. V-am trimis o imagine a unei rachete care a căzut în Marea Moartă și care viza una din bazele militare ale aviației. Cu siguranță Israelul singur n-ar fi reușit sau, în orice caz, sigur ar fi fost mult mai multe distrugeri, pentru că au fost 300 de rachete balistice de croazieră și avioane fără pilot (drone), care au fost lansate spre Israel de către Iran.
DC News: Sunt voci la nivel internațional care condamnă răspunsul dat de Statul Israel după atacul Hamas de anul trecut. Considerați că Statul Israel a acționat corect după 7 octombrie 2023?
Miki Koren: La această întrebare eu dau două zicale, una în franceză și una în română: „La guerre comme a la guerre”, iar în română: „Cine seamănă vânt, culege furtună”. Nimeni nu le-a făcut nimic înainte de 6 octombrie, iar pe 7 octombrie au intrat pur și simplu, încălcând frontiera de stat, au omorât 1400 de oameni, au luat 240 de ostatici, au rănit peste 5000 de oameni nevinovați, au dat foc la casele oamenilor care locuiau lângă graniță, au furat tractoare, mașini, unelte agricole și tot ce le-a ieșit în cale. Ceea ce a făcut Hamas în Gaza făceau turcii în Moldova și în Țara Românească. Israelul a acționat exact cum ar fi acționat orice altă țară, care este atacată din afara granițelor oficiale. Gândiți-vă teoretic cum ar acționa România dacă mâine Ungaria, care încă consideră că este o „nedreptate” în Tratatul de la Trianon din 1920, care trebuie reparată, și-ar dori să recucerească Transilvania, și ar începe fără niciun motiv să arunce cu rachete înspre Oradea, Satu Mare, și să atace satele de lângă graniță precum au făcut teroriștii de la Hamas. Cum ar reacționa România? Așa ceva este de neconceput în Europa, dar în Orientul Apropiat, este ceva „normal”. Dacă Israelul n-ar fi reacționat, s-ar fi înțeles că acești teroriști au câștigat războiul.
Momentan Hamasul rezistă după 6 luni. Cei 136 de ostatici încă se află în tunelurile săpate de Hamas și Israelul nu a reușit să-i scoată, iar eu vă spun sincer, am îndoieli că îi vor mai scoate, pentru că acum deși se încearcă să se ajungă la un compromise, Hamas nu este interesat, ei trag de timp pentru că văd că lumea întreagă presează Israelul pentru o încetare necondiționată a focului, ceea ce ar duce la o victorie a Hamasului. S-a ajuns la o înțelegere pentru o încetare a focului de 6 săptămâni, iar în aceste 6 săptămâni ei ar urma să elibereze 40 de ostatici. Ieri am auzit la televizor că sunt dispuși să elibereze doar 20, deoarece ei spun că nu dețin 40 de ostatici și că nu au idee unde sunt ceilalți. Israelul are o listă completă cu cine a fost răpit în 7 octombrie și știu și cine nu mai este în viață. Deci se vede clar cu cine are de a face Israelul și cu cine duce tratative. De fapt Israelul vorbește cu Hamas prin intermediari, Qatar și Egipt. Este foarte greu ca din România să înțelegi situația reală din Israel. Adică eu susțin că trebuie să trăiești în Israel și să vezi zi de zi ce se întâmplă acolo, pentru a fi cât mai aproape de adevăr. Televiziunile din România au prezentat pe larg atacul din 7 octombrie, au arătat imagini cu rachetele lansate de Iran, dar între aceste evenimente nu înseamnă că a fost pace. În Israel aproape că nu trece o zi fără evenimente teroriste. Dacă ați citi presa ebraică, ați vedea în ce situație trăiesc israelienii, însă s-au obișnuit și merg mai departe. România trăiește într-o zonă de pace, într-o zonă apărată, într-o zonă în care nu există conflicte. E adevărat, există un conflict între Rusia și Ucraina acum, dar România este în familia țărilor din Comunitatea Europeană, în NATO, între țări civilizate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu