Cetățenii din Argentina trăiesc în sărăcie extremă în timp ce președintele Milei face ”reforme” neoliberale

Foto Pexels
Foto Pexels

Dezvăluiri din Argentina unde politicile ultra-capitaliste ale președintelui Javier Milei duc la înfometarea populaței și la sărăcie extremă, relatează Reuters.

Debora Blanco locuiește de ani de zile cu cei opt copii ai săi într-o casă la periferia capitalei Buenos Aires, lipsită de ușă și ferestre corespunzătoare, fără electricitate, rețea de gaze, apă curentă sau canalizare. Acum, nici mâncare suficientă nu mai are familia.

Potrivit unui studiu recent, rata sărăciei din Argentina a depășit 57% la începutul anului, milioane de oameni ca Blanco luptându-se cu o inflație de peste 100% și cu efectele unei devalorizări accentuate a peso-ului în decembrie, care a erodat puterea de cumpărare a populației.

Aceste greutăți economice din „barrios”-urile sărace ale țării sud-americane reprezintă o provocare majoră pentru noul președinte libertarian, Javier Milei, care a lansat un plan dur de austeritate pentru a combate deficitul bugetar profund și a domoli inflația. Obiectivul său este să obțină rezultate înainte de a-și pierde sprijinul popular.

Planurile sale includ reducerea dimensiunii guvernului, diminuarea subvențiilor pentru combustibil și transport, închiderea unor instituții de stat și auditarea programelor de asistență socială.

Milei, economist de profesie, cere răbdare și susține că reformele sale, deși dure, sunt necesare. Acest argument l-a propulsat spre victorie în alegerile de luna noiembrie a anului trecut, atrăgând numeroși alegători obosiți de o economie aflată în criză continuă.

Însă argentinienii ca Blanco nu pot aștepta la nesfârșit. Protestele împotriva reducerilor de cheltuieli ale lui Milei încep deja să ia amploare, iar grevele devin din ce în ce mai frecvente.

„Suntem la ananghie, uneori nu am mâncare sau lapte pentru copii. Prețurile la alimente sunt astronomice”, a declarat Blanco, în vârstă de 43 de ani, care lucrează ca reciclator și primește o subvenție de stat. „Nu vom putea supraviețui cinci sau șase luni, așa cum spune guvernul. Nu cred că oamenii vor putea rezista atât de mult.”

Vineri, în timp ce președintele ținea un discurs în Congres, câteva mii de oameni protestau în afară, agitând pancarte împotriva creșterii costurilor de transport, a privatizărilor și a planurilor de reformă ale lui Milei.

„Ne-au devalorizat salariile, ne afectează pensiile și există creșteri brutale ale prețurilor”, a declarat liderul de stânga al protestului, Guillermo Pacagnini. „Acum este momentul să luptăm.”

Milei și-a asumat angajamentul de a obține un echilibru fiscal în acest an, în comparație cu deficitul de aproximativ 3% din anul precedent. Această mișcare a fost bine primită de piețe și a câștigat sprijinul Fondului Monetar Internațional (FMI). Totuși, președintele recunoaște că perioada următoare va fi dificilă pentru argentinienii de rând.

„Va dura ceva timp până când vom putea vedea roadele redresării economice și ale reformelor pe care le implementăm”, a spus el în discursul de vineri către Congres. „Vă cer răbdare și încredere, pentru că oricât de întunecată este noaptea, soarele răsare întotdeauna dimineața.”

Argentina, condusă de peroniști cu orientare de stânga în cea mai mare parte a ultimelor decenii, are sisteme de protecție socială robuste, deși guvernul lui Milei le-a criticat din cauza costurilor și a corupției, promițând o revizuire completă, cu protejarea celor mai vulnerabili.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel