Ministrul Finanțelor al Franței, Bruno Le Maire, a declarat miercuri că Franța dorește o nouă inițiativă pentru o taxă minimă globală pentru super-bogați, construind pe succesul unei taxe minime de 15% aplicată multinaționalelor care va intra în vigoare în acest an, scrie Reuters.
"În prezent, cei mai bogați oameni pot evita să plătească același nivel de impozit ca alte persoane care sunt mai puțin bogate. Vrem să evităm astfel de optimizări fiscale", a declarat Le Maire, în marja întâlnirilor cu omologii săi din G20, la Sao Paulo.
Un studiu din octombrie realizat de EU Tax Observatory, un grup de cercetare, a arătat că o taxă minimă globală pentru miliardari ar putea aduce venituri de 250 de miliarde de dolari anual, echivalentul a 2% din cele aproape 13 trilioane de dolari în avere netă pe care o dețin cei 2.700 de miliardari de pe planetă.
În prezent, impozitul personal efectiv al miliardarilor este adesea mult mai mic decât ceea ce plătesc alți contribuabili cu mijloace mai modeste deoarece aceștia își pot înregistra activele în companii fantomă care îi protejează de impozitul pe venit, a precizat grupul.
"Vrem ca Europa să promoveze cât mai repede posibil această idee a impozitării minime a persoanelor, iar Franța va fi în frunte", a spus Le Maire.
Acesta a adăugat că are sens să se acționeze împotriva optimizării fiscale de către cei super-bogați la nivel internațional, în concordanță cu ceea ce s-a realizat în ceea ce privește impozitul minim global pentru corporații.
Peste 140 de țări au susținut până în prezent un acord din 2021 pentru aplicarea unui impozit pe profitul corporațiilor de cel puțin 15%, începând de anul acesta, pentru a descuraja grupurile multinaționale să caute țările cu cele mai mici impozite.
Ministrul brazilian al Finanțelor, Fernando Haddad, a declarat înaintea întâlnirii de la Sao Paulo că Brazilia va folosi președinția sa a G20 pentru a iniția discuții despre măsuri internaționale pentru a descuraja super-bogații să folosească paradisuri fiscale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News