Miliardarul Roman Abramovici, care a căzut sub sancțiunile Marii Britanii și ale UE după invadarea Ucrainei, începe să-și demonteze imperiul metalurgic, pe care l-a deținut mai bine de 15 ani.
Compania Evraz plc, la care Abramovici este cel mai mare acționar (28,64% din acțiuni), a anunțat miercuri că își scoate la vânzare activele-cheie și divizia nord-americană.
Compania caută cumpărători pentru șase fabrici - trei în SUA și trei în Canada - care au generat anul trecut venituri de 2,3 miliarde de dolari și au produs 1,9 milioane de tone de produse din oțel, făcând proprietarul său, Evraz America de Nord, cel mai mare furnizor de șine și țevi cu diametru mare de pe continent.
„Vânzarea acestor active va dezvălui valoarea diviziei nord-americane ca companie independentă”, a spus Evraz într-un comunicat. Compania, care a căzut sub sancțiunile britanice în mai, s-a prăbușit cu 87% înainte de a i se interzice tranzacționarea de către burse.
Autoritatea de aplicare a sancțiunilor financiare din Marea Britanie (OFSI) a emis o licență generală care autorizează vânzarea diviziei nord-americane a lui Evraz. Cu toate acestea, o posibilă înțelegere ar necesita aprobarea de reglementare pentru a respecta regimul de sancțiuni, avertizează compania.
Abramovici, cândva cel mai bogat om al Rusiei, a încercat să scape de participația sa la Evraz, dar în zadar, au declarat pentru Bloomberg surse familiare cu situația. De asemenea, îi este imposibil să vândă imobile de lux în Marea Britanie, unde Abramovici a locuit mai bine de 10 ani. De la începutul anului, miliardarul a pierdut 40% din avere, care la începutul lunii august era estimată la 10,2 miliarde de dolari.
„Chiar și presupunând că sancțiunile (pentru Abramovici) sunt ridicate, îi va fi foarte greu să se întoarcă în Marea Britanie și în Uniunea Europeană”, a declarat Liana Semchuk, analist Eurasia la compania de consultanță Sibylline, pentru The Moscow Times. „Va trebui să-și reconstruiască imperiul în altă parte.”
Abramovici, printre alți oligarhi ruși, a ajuns pe lista britanică a sancțiunilor în martie. Londra crede că Evraz ar putea furniza oțelul produs Forțelor Armate Ruse. Compania, care are sediul în Marea Britanie, neagă că contractele guvernamentale pe care le-a încheiat ar putea fi în vreun fel legate de arme.
OCCRP, citând datele contractelor guvernamentale, susține că Evraz ZSMK a primit peste 2,8 milioane de dolari între 2015 și 2018 pentru livrarea de toluen de la o fabrică de stat care produce muniție și explozivi industriali.
În 2018, Evraz NTMK a furnizat Uralvagonzavod, care produce vehicule blindate pe lângă vagoane de marfă, cu oțel în valoare de 1,4 milioane de dolari. În 2016 și 2017, o filială Evraz a furnizat fabricii și zgură de vanadiu în valoare de 227.000 de dolari, folosită pentru aliarea oțelului în fabricarea armelor.
„Evraz furnizează infrastructură și produse de construcție numai pentru uz civil”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.
După cum a menționat OCCRP, cel mai probabil, cooperarea companiei lui Abramovici cu armata va continua. Oțelul este utilizat pe scară largă pentru producția de arme rusești, deoarece este mai ieftin decât alte materiale. Potrivit informațiilor americane, producătorul de tancuri Uralvagonzavod a suspendat munca doar din cauza lipsei de componente.
În iulie, parlamentul rus a adoptat o lege prin care companiile precum Evraz nu au dreptul de a refuza să semneze contracte de furnizare a armatei. Muncitorii din producție pot fi obligați la ture de noapte, în weekend și, de asemenea, aceștia pot fi lipsiți de concediu, scrie The Moscow Times.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu