Miliardarul Bidzina Ivanișvili, desemnat candidat principal pentru alegerile parlamentare din Georgia

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Partidul de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, l-a ales marți pe miliardarul Bidzina Ivanișvili drept candidatul său principal pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 26 octombrie.

Ivanișvili, fost prim-ministru între 2012 și 2013, rămâne una dintre cele mai influente figuri politice din Georgia și deține titlul de președinte onorific al partidului din luna decembrie a anului trecut. Decizia vine într-un context politic tensionat în țară, informează presa locală, citată de Reuters.

Alături de Ivanișvili, actualul prim-ministru și aliat apropiat, Irakli Kobakhidze, a fost desemnat candidat secund al partidului pentru scrutinul din octombrie. Această configurare electorală reflectă o continuitate a influenței lui Ivanișvili în politica georgiană, chiar dacă el nu mai ocupă oficial funcții executive.

Ivanișvili a fost implicat activ în criza politică prelungită din Georgia, declanșată de o controversată lege privind "agenții străini". Adoptată de guvernul său la începutul anului, legea obligă organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțare din surse externe să se înregistreze ca "agenți de influență străină". Această măsură a provocat proteste masive, unele dintre cele mai mari de la obținerea independenței țării în 1991.

Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară, Statele Unite și alte țări occidentale exprimându-și îngrijorarea cu privire la această lege, pe care o consideră o încercare de restrângere a libertății societății civile. Într-un rar discurs public din aprilie, Ivanișvili a apărat legea, acuzând Occidentul că încearcă să atragă Georgia într-un conflict cu Rusia, sub pretextul apărării democrației.

Criticii lui Ivanișvili, atât din interiorul țării, cât și din afara ei, îl acuză de tendințe autoritare și de îndepărtarea Georgiei de partenerii occidentali. Cu toate acestea, partidul său rămâne cel mai popular din Georgia, potrivit sondajelor, oferind Visului Georgian șanse solide de a câștiga alegerile parlamentare din această toamnă.

Aceste alegeri sunt considerate cruciale pentru viitorul țării, mai ales în contextul în care Georgia aspiră să devină membru al Uniunii Europene, dar se confruntă cu presiuni interne și externe în gestionarea relațiilor cu Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel