Pavel Durov, fondator și CEO Telegram, a fost arestat sâmbătă seară pe aeroportul Bourget.
Informația, citată de Reuters, a fost transmisă pe surse către TF1 TV și BFM TV.
Pavel Durov călătorea cu avionul său privat, a notat TF1 pe site-ul său, adăugând că a fost vizat de un mandat de arestare în Franța, ca parte a unei investigații preliminare a poliției. Ambele TF1 și BFM au spus că ancheta s-a concentrat pe o lipsă de moderatori pe Telegram și că poliția a considerat că această situație a permis ca activitatea criminală să continue fără descurajare pe aplicația de mesagerie.
Miliardarul este pus sub acuzare duminică, potrivit presei franceze.
Telegram, cu aproape un miliard de utilizatori, este deosebit de influentă în Rusia, Ucraina și republicile din fosta Uniune Sovietică, notează Reuters. Este clasată ca una dintre cele mai importante platforme de social media după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok și Wechat.
Telegram nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters. Ministerul francez de Interne și poliția nu au comentat.
Durov, născut în Rusia, a fondat Telegram împreună cu fratele său în 2013. A părăsit Rusia în 2014, după ce a refuzat să se conformeze cererilor guvernului de a închide comunitățile de opoziție de pe platforma sa de socializare VKontakte, pe care a vândut-o.
„Aș prefera să fiu liber decât să iau ordine de la oricine”, i-a spus Durov jurnalistului american Tucker Carlson în aprilie despre ieșirea sa din Rusia și căutarea unui sediu pentru compania sa.
După ce Rusia și-a lansat invadarea Ucrainei în 2022, Telegram a devenit principala sursă de conținut nefiltrat - și uneori grafic și înșelător - din ambele părți, despre război și politica din jurul conflictului.
Platforma a devenit ceea ce unii analiști numesc „un câmp de luptă virtual” pentru război, folosit în mare măsură de președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskiy și de oficialii săi, precum și de guvernul rus.
Telegramul – care permite utilizatorilor să se sustragă controlului oficial – a devenit, de asemenea, unul dintre puținele locuri în care rușii pot accesa știri independente despre război, după ce Kremlinul a crescut restricțiile asupra mass-mediei independente după invazia sa în Ucraina.
Ministerul rus de Externe a declarat că ambasada sa din Paris clarifică situația din jurul lui Durov și a cerut organizațiilor neguvernamentale occidentale să ceară eliberarea acestuia.
Rusia a început să blocheze Telegram în 2018, după ce aplicația a refuzat să respecte o decizie judecătorească de a acorda serviciilor de securitate de stat acces la mesajele criptate ale utilizatorilor săi. Ordinul de interzicere a stârnit însă proteste în masă la Moscova și critici din partea ONG-urilor.
TF1 a spus că Durov, cu sediul în Dubai, călătorea din Azerbaidjan și a fost arestat în jurul orei 20.00. (1800 GMT).
Durov, a cărui avere a fost estimată de Forbes la 15,5 miliarde de dolari, a spus că unele guverne au încercat să facă presiuni, dar aplicația ar trebui să rămână o „platformă neutră” și nu un „jucător în geopolitică”.
Cu toate acestea, popularitatea tot mai mare a Telegramului a determinat o analiză atentă din partea mai multor țări din Europa, inclusiv Franța, cu privire la problemele legate de securitate și încălcarea datelor.
Reprezentantul Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, Mihail Ulyanov, și alți câțiva politicieni ruși s-au grăbit duminică să acuze Franța că acționează ca o dictatură - aceeași critică cu care s-a confruntat Moscova atunci când i-a cerut lui Durov în 2014 și a încercat să interzică Telegram în 2018.
„Unii oameni naivi încă nu înțeleg că, dacă joacă un rol mai mult sau mai puțin vizibil în spațiul internațional de informare, nu este sigur pentru ei să viziteze țări care se îndreaptă către societăți mult mai totalitare”, a scris Ulyanov pe X.
Elon Musk, miliardarul proprietar al X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter, a declarat după informații despre detenția lui Durov:
„Este 2030 în Europa și ești executat pentru că îți place un meme”.
Robert F. Kennedy Jr, care și-a abandonat vineri campania prezidențială din SUA și l-a susținut pe republicanul Donald Trump, a declarat la X că nevoia de a proteja libertatea de exprimare „nu a fost niciodată mai urgentă”.
Mai mulți bloggeri ruși au cerut proteste la ambasadele Franței din întreaga lume, la prânz, duminică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu