Milioane de chinezi învață „Gândirea Xi Jinping”. Noua campanie de educare are scopul de „întinerire a națiunii chineze” și de a face din China o națiune lider mondial

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Partidul Comunist Chinez (PCC) s-a angajat într-o nouă campanie pentru a-și educa membrii și liderii cu Gândirea Xi Jinping.

Președintele chinez Xi Jinping a anunțat în aprilie că studiul „Gândirii Xi Jinping” sau „Gândirii Xi”, care înglobează viziunea și ideologia celui mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong, va fi un studiu necesar pentru birocrați, oameni de afaceri, oficiali, militari, personal și multe ale milioane de cetățeni, conform Al Jazeera.

Campania este concepută pentru a „utiliza noile teorii ale Partidului pentru a realiza unitatea în gândire, voință și acțiune, pentru a duce mai departe marele spirit fondator al Partidului și pentru a vedea că întregul Partid se străduiește în unitate pentru a construi o țară socialistă modernă în toate privințele și va promova marea întinerire a națiunii chineze”, potrivit agenției de știri de stat Xinhua.

Astfel de campanii sunt esențiale pentru conducerea centrală, iar instrumentele digitale însoțitoare oferă, de asemenea, o modalitate de a monitoriza ceea ce oamenii studiază și de a se asigura că membrii de partid respectă programul.

Jørgen Delman, profesor de Studii Chineze la Universitatea din Copenhaga, observă că astfel de campanii sunt adesea activate după selectarea noilor lideri de partid.

În timp ce președintele Xi rămâne în centrul structurii puterii chineze după ce a câștigat anul trecut un al treilea mandat fără precedent ca secretar general, mulți dintre cei din jurul său au fost numiți în funcțiile lor actuale abia în octombrie și martie.

„În plus, campaniile de educare sunt un instrument pe care conducerea centrală îl folosește atunci când apare nemulțumirea față de modul în care principiile centrale ale partidului sunt procesate și implementate mai jos pe scara partidului”, a spus Delman pentru Al Jazeera.

Filosofia lui Xi Jinping

Gândul Xi este o ideologie construită în mare parte din directivele, discursurile și scrierile liderului chinez de-a lungul anilor și acum cuprinde 10 afirmații, 14 angajamente și realizări în 13 domenii.

Acesta trasează cursul Chinei către statutul său de națiune lider a lumii – un prag ce trebuie atins înainte de centenarul Republicii Populare Chineze în 2049. Aceasta este cunoscută și sub numele de „întinerirea națiunii chineze”, o expresie care a fost strâns legată de Xi de când a venit pentru prima dată la putere în 2012.

Dar, potrivit lui Mok, Gândirea Xi este mai cuprinzătoare decât o simplă ideologie.

„Include o viziune asupra lumii și principii morale care se traduc direct în ceea ce este considerat un comportament bun”, a spus el pentru Al Jazeera.

Gâdnirea Xi a fost înscris în constituția PCC în 2017. Acest lucru a fost revoluționar, deoarece până în acel moment, doar doi foști lideri chinezi, Mao Zedong și Deng Xiaoping, au avut ideologiile înscrise în constituția partidului.

Filosofia reprezintă atât o ruptură, cât și o continuare a doctrinelor anterioare.

În timp ce perioada din timpul celor trei predecesori ai lui Xi, Deng Xiaoping, Jiang Zemin și Hu Jintao, a fost marcată de o guvernare mai descentralizată, liberalizare economică și o politică externă discretă, conducerea lui Xi s-a remarcat prin guvernare centralizată, intervenție mai largă în economie și o politică externă din ce în ce mai asertivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel