Milioane de euro de la UE pentru finanțarea cărnii sintetice

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Programul Orizont a pus la dispoziție peste douăzeci de milioane de euro pentru finanțarea cărnii sintetice.

Publicitate

Milioane de euro în cercetare privind carnea sintetică și proteinele alternative. Pentru viitorul apropiat, Bruxelles a investit în cadrul programului Orizont Europa, lansând o temă de cercetare de 7 milioane de euro pentru 2023-2024 intitulată ”Carne sintetică și produse sintetice din pește – situația actuală și perspectivele viitorului în UE”.

Domeniile de cercetare au fost precizate de comisarul european pentru Cercetare, Mariya Gabriel. Această linie de cercetare urmărește ”să dezvolte o bază de cunoștințe și o bază faptică privind potențialele aspecte de sustenabilitate ale acestor produse alimentare”, spune comisarul. Tema face parte din tema mai amplă numită ”Alimentarea, bioeconomia, resursele naturale, agricultura și mediul”.

Abia peste câteva luni vom ști însă care instituții de cercetare au avut acces la această finanțare, în condițiile în care apelul a expirat la sfârșitul lunii februarie.

În trecutul recent, Uniunea a finanțat deja proiecte legate de așa-numita ”carne de cultură”. Este vorba, de exemplu, de Giant Leaps care, începând din 2021, a primit 10,3 milioane de euro, din nou în contextul polului tematic 6, pe o perioadă de 4 ani, relatează Today.

Site-ul web afirmă clar că scopul este de a ”înlocui consumul de proteine ​​animale tradiționale în dietele europene, astfel încât 50% din aportul total de proteine ​​din dietă să provină din surse alternative de proteine ​​- cum ar fi plante, microalge, insecte și proteine ​​unicelulare - prin 2030”.

Comisarul a precizat apoi că această finanțare ”se referă la carnea sintetică doar într-o măsură limitată”. Mariya Gabriel a amintit că sunt puține companii active în prezent în producția de carne/lapte sintetice care au primit finanțare UE pentru cercetare și inovare.

În special pentru carnea sintetică, aproximativ 4,5 milioane de euro au fost plătiți pentru 4 proiecte în contextul Orizont 2020. Pe lângă carnea ”sintetică”, noul program Horizon prevede o finanțare mai generică pentru proteine ​​alternative, precum ”Microbiomul pentru aromă”.

Costuri din ce în ce mai competitive

Ceea ce odată părea un miraj este acum realitate. Dacă era nevoie de peste 200 de mii de euro pentru a produce un burger de vită sintetică în 2013, din 2019 sunt suficiente în jur de 9 mii de euro.

Deși este încă mult mai scump decât orice burger din supermarketuri, progresul este incontestabil și UE cu aceste fonduri pare dispusă să exploateze potenţialul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel