Un grup de milionari cere o taxă pe avere.
Un grup de peste 100 de miliardari și milionari a lansat un apel către liderii politici și de afaceri care se reunesc virtual pentru Forumul Economic Mondial.
Grupul, care se autointitulează „Patriotic Millionaires" - „Milionarii patrioți", a declarat că, în prezent, cei ultra-bogați nu sunt forțați să plătească partea lor de contribuție la redresarea economică globală în urma pandemiei.
„În calitate de milionari, știm că actualul sistem fiscal nu este corect. Cei mai mulți dintre noi pot spune că, în timp ce lumea a trecut printr-o imensă suferință în ultimii doi ani, am văzut de fapt cum averea noastră a crescut în timpul pandemiei - totuși, puțini dintre noi, dacă nu chiar niciunul, pot spune cu onestitate că își plătesc partea echitabilă de impozite", au declarat semnatarii într-o scrisoare deschisă.
Reuters, potrivit Mediafax, a relatat anul trecut despre creșterea averii miliardarilor în 2020, în timp ce lumea a intrat în blocaj și economia globală s-a confruntat cu cea mai gravă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a determinat grupul milionarilor să ceară taxe mai mari. În timp ce acest lucru a determinat peste 130 de țări să ajungă la un acord pentru a se asigura că marile companii plătesc o rată minimă globală de impozitare de 15%, cu scopul de a le îngreuna evitarea impozitării, milionarii au declarat că cei bogați trebuie să contribuie în continuare mai mult.
Un purtător de cuvânt al Forumului Economic Mondial a declarat că plata unei cote echitabile de impozite este unul dintre principiile forumului, iar un impozit pe avere - așa cum există în Elveția, unde își are sediul organizația - ar putea fi un model bun pentru a fi implementat în alte părți.
Potrivit unui studiu realizat de Patriotic Millionaires, împreună cu Oxfam și alte organizații non-profit, un impozit progresiv pe avere, care să înceapă la 2% pentru cei care au peste 5 milioane de dolari și să crească până la 5% pentru miliardari, ar putea strânge 2,52 trilioane de dolari, suficient la nivel global pentru a scoate din sărăcie 2,3 miliarde de oameni și pentru a garanta asistență medicală și protecție socială pentru persoanele care trăiesc în țările cu venituri mai mici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News