Doi membri ai US Navy Seals care au dispărut în timpul unui raid nocturn asupra unei ambarcațiuni în largul Somaliei au fost declarați morți, după ce timp de 10 zile de căutări nu au fost găsiți, au anunțat oficiali militari.
Publicitate
Cei doi militari au fost dați dispăruți în Golful Aden după ce comandourile au vizat nava, care transporta arme de fabricație iraniană către rebelii houthi din Yemen, a anunțat Comandamentul Central al SUA (Centcom) pe X.
În timp ce echipa se urca la bordul dhow-ului pe 11 ianuarie, unul dintre ei a căzut în apă, într-o mare agitată, iar un coleg s-a scufundat pentru a-l ajuta, au declarat oficialii.
Centcom a precizat într-o declarație: "Ne pare rău să anunțăm că, după 10 zile de căutări, cei doi militari ai marinei SUA dispăruți nu au fost localizați, iar statutul lor a fost schimbat în decedat. Operațiunea de căutare și salvare a celor doi Navy Seals dați dispăruți în timpul abordării unui dhow ilicit care transporta arme convenționale avansate iraniene...s-a încheiat și acum desfășurăm operațiuni de recuperare".
Comandantul Centcom, generalul Michael Erik Kurilla, a declarat: "Plângem pierderea celor doi militari și vom onora pentru totdeauna sacrificiul și exemplul lor. Rugăciunile noastre sunt alături de familiile, prieteni și de întreaga comunitate de operațiuni speciale în aceste momente".
În cadrul raidului, comandourile au confiscat o serie de armament de producție iraniană, inclusiv componente de rachete balistice și de croazieră, cum ar fi dispozitive de propulsie și ghidare, focoase, precum și piese de apărare aeriană, a precizat Centcom.
Spania și Japonia au ajutat echipele americane să îi caute pe cei doi, dar misiunea de 10 zile a trecut de la salvare la recuperare, potrivit Centcom.
Iranul este principalul susținător al Houthis, luptătorii șiiți care au atacat transportul maritim comercial în Marea Roșie în sprijinul, spun ei, al Hamas, care este atacat de forțele israeliene în Gaza.
Pe măsură ce cresc temerile că războiul dintre Israel și Hamas va duce la un conflict regional mai amplu, SUA par să se implice și mai mult.
Sâmbătă, mai mulți soldați americani au fost răniți când grupuri armate susținute de Iran au atacat baza aeriană al Assad din Irak.
Aceasta a avut loc la câteva ore după ce Teheranul a promis răzbunare și a acuzat Israelul pentru un atac mortal asupra unei clădiri care adăpostea forțele sale de elită din capitala siriană, Damasc.
Atacurile asupra forțelor americane din Irak și Siria au crescut de când Israelul a început să riposteze, cu sprijinul Washingtonului, la masacrul comis de Hamas la 7 octombrie anul trecut.
Au fost înregistrate peste 140 de atacuri asupra bunurilor și personalului american de către grupuri proxy susținute de Iran, a anunțat postul de televiziune Voice Of America.
SUA au efectuat o serie de atacuri împotriva țintelor Houthi ca răspuns la atacurile luptătorilor asupra navelor comerciale din Marea Roșie, care au perturbat comerțul mondial și au ridicat temeri legate de blocaje în aprovizionare.
Sâmbătă, forțele americane au lovit o rachetă anti-navă Houthi îndreptată spre Golful Aden, iar la începutul acestei luni, forțele americane au ucis 10 luptători Houthi în Marea Roșie.
Duminică, John Bolton, fostul ambasador al SUA la ONU, a declarat pentru Sky News că SUA ar putea trimite mai multe nave iraniene care îi ajută pe Houthi "pe fundul Mării Roșii".
El a spus: "Am putea ataca siturile de apărare aeriană din interiorul Iranului. Am putea ataca sediile militare ale Forței Quds. Am putea ataca taberele în care armele și antrenamentele au fost transferate către diverse grupări de miliție. Atacurile noastre nu i-ar amenința neapărat pe mullahii de la Teheran, dar atâta timp cât aceștia sunt implicați în toate aceste activități în regiune - cu costuri gratuite pentru ei - vor continua să le facă. Nu avem niciun factor de descurajare acum în regiune, nici măcar, pentru numele lui Dumnezeu, împotriva Rebelilor Houthi", conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu