Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, luni, că decizia de transformare a Institutului Cantacuzino în unitate militară este "foarte bună", precizând că acolo au rămas puţini specialişti şi au fost probleme cu plata salariilor.
"De fiecare dată când s-a încercat să se facă ordine, a ieşit fie sindicatul, fie opinia publică. A existat o serie de mituri în jurul institutului, că practic, ar fi o sursă pentru cei care fac speculaţii pe piaţa imobiliară pentru că are două terenuri extrem de valoroase, ceea ce este adevărat. În Institutul Cantacuzino au rămas foarte puţini specialişti, marea majoritatea a specialiştilor a plecat. Acolo au fost probleme şi cu plata salariilor. La momentul de faţă nu se mai face niciun vaccin, dar mai mult decât atât, s-au pierdut autorizaţiile pentru toate liniile de fabricaţie pe care le-au avut", a spus Florian Bodog la Realitatea Tv.
Potrivit ministrului Sănătăţii, la Cantacuzino se mai fabrică unul sau două suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii, care sunt foarte bune, dar nu sunt vaccinuri.
"Cred că decizia de a transforma institutul într-o unitate militară (...) este una foarte bună pentru că vor putea merge în paralel activitatea de cercetare cu cea de producţie. Din ceea ce am înţeles de la MApN, vor face o linie de producţie cu produse speciale. În doi ani, domnul ministru (Ţuţuianu - n.r.) a promis că va porni din nou linia de vaccinuri. Linia de producţie care este instalată acolo, din păcate, nu va putea produce vaccinuri pentru larg consum pentru că este o linie montată într-un demisol. Nu sunt condiţii şi nu poate primi aprobare", a arătat Bodog.
Potrivit acestuia, trebuie făcută o linie de producţie nouă în afara Bucureştiului. El a aminitit că există două terenuri pe care institutul le are în acest sens.
"Dacă începem să producem vaccin pentru România foarte bine. De ce să nu producem şi pentru ţările din jur? Pentru că Institutul Cantacuzino este un brand cunoscut în Europa. După cum ştim, toţi producătorii de vaccinuri din lume au probleme de livrare şi probleme de producţie. De exemplu, până acum o lună, pentru vaccinul de hepatită B, niciuna din firmele de producţie nu avea certificat GMP, nu puteau livra în U.E. Cercetători sunt. Universitatea de Medicină are oameni tineri, nu numai în Bucureşti, ci la cele din ţară. Sunt oameni tineri care cred că ar dori să lucreze într-o astfel de unitate. Este o încredere foarte mare a românilor în Cantacuzino şi asta este un lucru foarte important pentru a creşte acceptabilitatea părinţilor faţă de vaccinare şi faţă de orice produs Cantacuzino. Sunt foarte multe probleme acolo de rezolvat şi cred că faptul că a fost făcut unitate militară este de bun augur", a conchis ministrul.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu