Dragorul maritim "Locotenent Dimitrie Nicolescu" a fost avariat uşor, în urma exploziei unei mine de război.
Update
Dragorul maritim "Locotenent Dimitrie Nicolescu", aparţinând Forţelor Navale Române, a fost avariat uşor, aseară, în urma exploziei unei mine de război. Nu sunt victime sau răniţi în urma producerii exploziei. Cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol.
Flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore. Mina fusese raportată că pluteşte în derivă la aproximativ 46 de km faţă de intrarea în Portul Constanţa, iar nava românească pornise în misiune în scopul neutralizării acesteia. Din cauza înrăutăţirii condiţiilor meteo şi a intensificării vântului, care au provocat valuri cu înălţimea de circa 2 metri, şi, deşi au fost luate măsuri de siguranţă la lăsarea întunericului, nava militară a fost lovită de mina marină.,
Deflagraţia a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire în partea din spate a navei. Nava maritimă cu scafandri "Grozavul" a plecat pentru a acordat asistenţă şi pentru a remorca dragorul maritim avariat până în Portul Constanţa, se arată într-un comunicat de la Statul Major al Forţelor Navale
Știrea inițială
O mină de război a fost descoperită, joi, plutind în derivă în Marea Neagră. Marinarii militari au intervenit pentru neutralizarea acesteia.
Forţele Navale au transmis că Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieşit din portul Constanţa, joi, în jurul orei 13.15, pentru a executa o misiune de intervenţie asupra unei mine de război, care a fost descoperită de nava GSP „Falcon”. Aceasta desfăşura activităţi specifice la o distanţă de aproximativ 25 mile marine (46 km), în direcţie nord-est faţă de intrarea în portul Constanţa.
„Nava GSP Falcon a raportat, în jurul orei 11.45, prezenţa unei mine marine care plutea în derivă, după care, conform procedurilor legale în vigoare, s-au pus în aplicare procedurile operaţionale pentru intervenţia cu personal specializat. Dragorul maritim ”Locotenent Dimitrie Nicolescu” execută, în perioada 5-12 septembrie, serviciul de luptă permanent şi are la bord, pentru această misiune de intervenţie, un detaşament de scafandri EOD, specializaţi în distrugerea dispozitivelor explozive”, se arată într-un comunicat al Forţelor Navale. Se mai menționează că după declanşarea războiului Federaţiei Ruse în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române.
De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria și 22 de Ucraina.
Belarus a început exerciţii militare lângă oraşul Brest, situat în apropiere de frontiera cu Polonia, în capitala sa Minsk şi la Vitebsk, o regiune din nord-estul ţării, a anunţat joi Ministerul Apărării belarus, citat de Reuters.
Exerciţiile de comandament, programate să aibă loc până pe 14 septembrie, vizează antrenamente pentru 'eliberarea teritoriului ocupat temporar de un inamic' convenţional şi recăpătarea controlului asupra regiunilor de frontieră, specifică instituţia de apărare de la Minsk.
Potrivit ministerului, numărul de trupe şi de echipamente militare implicate în aceste manevre nu necesită trimiterea unei notificări Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în conformitate cu regulile organizaţiei de securitate paneuropene.
Exerciţiile sunt supervizate de către şefului Statului Major General al Forţelor armate belaruse, Viktor Gulevici, precizează agenţia oficială de presă belarusă Belta.
Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul ţării sale pentru a ataca Ucraina, în ceea ce Kremlinul numeşte drept o 'operaţiune militară specială', în realitate o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva unui stat suveran, primul conflict de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, notează Agerpres.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că a subminat economia mondială, cu ceea ce el a prezentat drept o tentativă zadarnică şi agresivă a Vestului de a-şi impune hegemonia, şi a susţinut că puterile în ascensiune din Asia reprezintă viitorul, potrivit Reuters.
SUA şi aliaţii lor au impus Rusiei cele mai severe sancţiuni din istoria modernă pentru ceea ce Putin prezintă drept o 'operaţiune militară specială' în Ucraina, răspuns care - potrivit Kremlinului - echivalează cu o declaraţie de război. Adresându-se Forumului Economic Estic de la Vladivostok, în Extremul Orient, Putin a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei au înlocuit pandemia de COVID-19 ca principală ameninţare pentru economia mondială.
'Vorbesc despre febra sancţiunilor occidentale, cu tentativa sa impertinentă şi agresivă de a impune modele de comportament altor ţări, de a le priva de suveranitatea lor şi de a le subordona voinţei lor', a declarat Putin. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News