Minciuna că Imane Khelif ar fi bărbat a pornit din Rusia. Investigație WSJ: Kremlinul și-a asigurat un loc la JO, fără să aibă invitație

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rusia a reușit să își asigure un loc la Jocurile Olimpice de la Paris, declanșând o dezbatere aprinsă în arena sportivă internațională, chiar dacă inițial nu fusese invitată în cadrul competiției, scrie Wall Street Journal.

Cotidianul Wall Street Journal (WSJ) relatează că această situație a izbucnit după descalificarea controversată a pugilistei algeriene Imane Khelif.

Khelif era pe cale să câștige o medalie de aur la campionatele mondiale de box din anul trecut, însă a fost descalificată în urma unui test medical nespecificat. Această decizie a fost luată la scurt timp după ce Khelif a învins-o pe Azaliia Amineva, o rusoaică până atunci neînvinsă. Decizia a fost emisă de Asociația Internațională de Box (IBA), organizație cu legături financiare strânse cu Rusia, condusă de un fost pugilist prieten cu Vladimir Putin.

Când Khelif a intrat în competiția pentru o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris, discuțiile despre eligibilitatea sa au escaladat, atrăgând reacții din întreaga lume. Personalități precum Elon Musk, prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, și scriitoarea J.K. Rowling au criticat vehement decizia, considerând-o nedreaptă pentru celelalte competitoare.

În acest context, Rusia a obținut ceea ce își dorea: un rol important la Jocurile Olimpice, în ciuda interdicțiilor inițiale.

Conflictul dintre IBA și CIO

În 2019, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a retras autoritatea IBA asupra boxului olimpic, din cauza acuzațiilor de corupție. CIO a preluat responsabilitatea de a decide eligibilitatea sportivelor pentru competițiile de box feminin de la Tokyo 2021 și Paris 2024.

Recent, CIO a acuzat Rusia că a provocat intenționat scandalul, utilizând cazul Khelif pentru a semăna discordie în lumea sportului. Christian Klaue, purtătorul de cuvânt al CIO, a declarat că „acest caz face parte dintr-o narațiune globală de perturbare.”

IBA a organizat luni o conferință de presă la Paris, în care a explicat motivele descalificării a două pugiliste, Khelif și taiwaneza Lin Yu-ting, ambele descalificate pentru teste de gen nereușite. Cu toate acestea, oficialii IBA nu au oferit detalii clare despre specificul testelor efectuate, invocând confidențialitatea medicală.

Un scandal mai degrabă politic

Președintele IBA, Umar Kremlev, l-a criticat pe președintele CIO, Thomas Bach, și a susținut că scopul său a fost protejarea sportivelor. În schimb, Bach a calificat scandalul drept „un război cultural motivat politic.”

Între timp, discuțiile s-au extins rapid, influențând și politica americană. La un recent eveniment de campanie, Donald Trump a afirmat, în mod eronat, că Khelif a fost un boxer de succes de sex masculin care a „făcut tranziția.”

Liderii CIO au respins credibilitatea testelor de gen efectuate de IBA, calificându-le drept ilegitime. De asemenea, BBC a raportat că nu a putut determina în ce constau exact aceste teste.

Chris Roberts, directorul executiv al IBA, a declarat că în „ambele cazuri” au fost găsiți cromozomi masculini XY. Cu toate acestea, Kremlev a sugerat că testele au vizat doar nivelurile de testosteron ale pugilistelor, care ar fi fost similare cu cele ale bărbaților, dar specifice și multor femei.

Legăturile IBA cu Guvernul Rus

CIO și-a exprimat de-a lungul anilor îngrijorarea cu privire la legăturile IBA cu guvernul rus. Kremlev a devenit președinte al IBA la sfârșitul anului 2020 și a încheiat rapid o înțelegere cu Gazprom, furnizorul de energie controlat de statul rus, pentru a fi sponsor principal. De asemenea, a mutat o parte din operațiunile IBA în Rusia.

Oficialii ruși, inclusiv Dmitri Svișcev și Alexei Pușkov, au susținut public poziția lui Kremlev și au criticat CIO. Pușkov a subliniat sprijinul pentru Trump și a condamnat prezența „transgenderilor latenți” în conducerea CIO.

„Susținătorii lui Trump spun că el va pune capăt acestui lucru și va interzice bărbaților biologici să participe la sporturile feminine”, a declarat el, potrivit ziarului parlamentar oficial al Rusiei. „Ar fi frumos să-i dăm afară pe toți transgenderii latenți din conducerea CIO”, a adăugat politicianul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel