Minerii de la Complexul Energetic Oltenia au intrat în grevă. Aceștia cer reducerea vârstei de pensionare.
Potrivit Antena 3, 600 de mineri de la Complexul Energetic Oltenia au intrat în grevă acum câteva ore. Aceștia sunt nemulțumiți pentru că Guvernul nu vrea să reducă vârsta de pensionare în domeniul lor.
Dumitru Bunoaică, lider de sindicat, a intervenit telefonic și a vorbit despre nemulțumirile minerilor:
„E vorba de Complexul Energetic Oltenia, noi facem exploatarea de suprafață și cărbunele îl ducem către termocentralele de la Rovinari, Turceni și Craiova pentru a produce energie. Minerii au intrat în grevă de azi noapte, de la schimbul 3 datorită declarațiilor unui lider politic din Gorj, domnul Dan Vîlceanu, lider PNL. Este vorba de un proiect de lege care, culmea, este inițiat chiar de cei de la guvernare pentru reducerea vârstei de pensionare. Trecerea minerilor din zona Gorjului în condiții speciale, condiții care au fost luate datorită liderilor de sindicat și liderilor politici.
Oamenii au fost supărați pe declarațiile domnului Vîlceanu care spune că el nu face legi pentru 30 de mineri. Noi vă reamintim că pichetăm din 8 februarie la Prefectura Gorj și, chiar și în prezent, pichetăm și în zona Motru unde cerem reducerea vârstei de pensionare. Pur și simplu acest om politic ne sfidează, nu mai este minerul nostru, deși a fost alături de noi la greve, avea acest proiect de lege când era în opoziție, chiar purta acea plăcuță cu greva foamei alături de noi și interpela prin Parlamentul României despre condițiile grele în care lucrăm noi cei din bazinul minier Motru-Rovinari.
Este ceva foarte jignitor, am fost și la Guvernul României și am făcut greva foamei pentrua cest proiect de lege care vizează reducerea vârstei de pensionare la 53 de ani. Ne mor foarte mulți colegi. Colegii noștri nu apucă să ia pensia din cauza acestor condiții. Aici, în acest zăcământ, se află uraniu și ne îmbolnăvim de plămâni, suntem bolnavi de inimă, de afecțiuni reumatice și nu mai vrem să lucrăm în aceste condiții pe aceste salarii. Aveam salarii de mzierie. Liderii de sindicat au fost aduși într-un departament cu salarii de peste 7.000 de lei, salarii foarte mari. Minerii sunt cu 100 de lei peste salariul minim pe economie. Au mai fost greve, acum doi ani, în care minerii au câștigat“, a precizat liderul de sindicat la Previziuni, la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu