Sindicatul ”Viitorul Mineritului”, care sprijină proiectul Roșia Montană, face apel la valorile pe care le susține public Alina Mungiu Pippidi: democrație, buna guvernare, corectitudine. Minerii sunt dezamăgiți că aceasta a preluat ”fără verificările necesare” un așa numit studiu al unei fundații anti-proiect. Minerii subliniază că 63% dintre locuitorii zonei s-au declarat în favoarea exploatării aurifere, la un referendum local. În plus, spun minerii, datele din așa zisul studiu sunt false, fiind, de fapt, instrumente de propagandă. Alina Mungiu Pippidi s-a oferit să modereze un interviu cu Traian Băsescu pe tema Roșia Montană, dar proiectul nu s-a concretizat.
Iată scrisoarea trimisă Alinei Mungiu Pippidi:
”Stimată Doamnă Pippidi, Cunoscând reputația Dumneavoastră de specialist anticorupție, atașamentul față de valorile democrației, egalității în fața legii, corectitudinii și bunei guvernări, pe care le promovați în spațiul public, suntem dezamăgiți de modul în care ați preluat, fără verificările necesare, datele prezentate în așa-numitul „studiu” al Fundației „Pro Munții Apuseni” din Câmpeni, pe care îl menționați pe site-ul oficial al Alianței pentru o Românie Curată. Mai întâi de toate, vă rugăm să luați în considerare că această fundație nu reprezintă comunitatea noastră, nu întrunește oameni din Roșia Montană și, prin urmare, nu are nicio legitimitate să se exprime în numele comunității. Vă amintim că majoritatea cetățenilor din Munții Apuseni, respectiv 63% din populație, s-a exprimat pentru minerit în cadrul referendumului de anul trecut organizat în localitățile din Munții Apuseni. Mai mult, pentru cauza noastră, a repornirii mineritului la Roșia Montană, am strâns 30.000 de semnături de la românii din toată țara. Totodată, 18.500 de oameni s-au înscris în platforma de susținere a proiectului minier de la Roșia Montană. Mineritul este o cauză a majorității în zona Munților Apuseni, iar oamenii din multe zone ale țării care au înțeles realitatea de la Roșia Montană sunt alături de noi. În al doilea rând, datele menționate în acel „studiu” sunt false, ele nu fac decât să inducă în eroare opinia publică și pe membrii Comisiei Speciale parlamentare, care dezbat în aceste zile proiectul de lege privind repornirea mineritului la Roșia Montană. Vă rugăm să consultați datele oficiale ale autorităților române, în special pe cele ale Institutului Național de Statistică (INS), Biroul Regional de Statistică Alba – singura instituție abilitată să ofere date cu privire la numărul de locuitori din zona Munților Apuseni, date oficiale privind șomajul sau numărul de locuri de muncă pe domenii economice. Astfel, din datele oficiale ale Biroului Regional de Statistică Alba, desprindem următoarea realitate:
Prin urmare, cifrele și datele din studiul Fundației ”Pro Munții Apuseni” nu se regăsesc în datele oficiale ale autorităților statului român. Vrem să credem că Dumneavoastră excludeți din start existența unor activități economice care fac evaziune fiscală, înșeală angajații sau nu respectă legile și principiile unui stat de drept. Considerăm că datele pe care le propagați Dumneavoastră, inclusiv pe site-ul oficial al Alianței pentru o Românie Curată, nu fac decât să distorsioneze imaginea despre realitatea din zona Munților Apuseni, manipulând opinia publică, și au drept scop să blocheze proiectul de lege care ar permite repornirea mineritului la Roșia Montană. Noi, minerii din Roșia Montană, știm că mineritul și turismul pot coexista, pentru că mineritul curăță mediul poluat, salvează patrimoniul și asigură locuri de muncă stabile. Vă rugăm să faceți uz de expertiza Dumneavoastră pentru evaluarea corectă a șansei pe care o are zona pentru dezvoltare prin minerit, în absența unor investiții majore în toată zona Munților Apuseni, și să încurajați propagarea unor informații corecte pe spațiul public. Cu deosebită considerație, Cristian Albu Președinte Sindicatul ”Viitorul Mineritului” din Roșia Montană
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News