Muzeul Național de Artă al României vă invită la o premieră absolută: un mini-festival dedicat artei și culturii orientale.
Muzeul Național de Artă al României vă invită sâmbătă, 8 februarie 2020, la o premieră absolută: un mini-festival dedicat artei și culturii orientale, cu prezentări și ateliere susținute de specialiști ai muzeului și tineri profesori chinezi. Ei vor explora teme și genuri tradiționale, de la miticii dragoni și delicatele flori din decorația vaselor de porțelan la simbolismul culorilor și înțelepciunea ghicitorilor, totul învăluit în arome subtile de ceai și în sunete de guzheng.
Evenimentul oferă publicului larg prilejul să admire în avan-premieră obiecte-vedetă din expunerea viitoarei galerii de artă orientală a muzeului. Oana Solomon, ceramist și restaurator, va dezvălui în două ateliere succesive câteva din tainele porțelanului chinezesc și ale unei restaurări profesioniste (ora 10.00 - copii între 9-13 ani, ora 11.15 - tineri și adulți); istoricul de artă Carmen Brad va intra în universul culturii chineze plecând de la semnificația obiectelor expuse (ora 15.00). Profesori ai Institutului Confucius - Universitatea București îi vor familiariza pe cei mari și cei mici atât cu tehnici tradiționale precum caligrafia și decupajul din hârtie în două ateliere deschise (orele 14.00 -15.00 și 16.00 - 17.00) cât și cu gustul ceaiului (ora 15.30) într-o ceremonie plină de autenticitate și de prospețime.
Mini-festivalul Intră cu artă în Anul Nou chinezesc! se înscrie în programul de valorificare a patrimoniului de artă orientală al MNAR cu susținerea financiară a BRD - Groupe Société Générale și este organizat cu sprijinul Institutului Confucius din cadrul Universității din București.
Institutul Confucius este o organizație non-profit, înființată în anul 2013, prin parteneriatul Universității din București cu Universitatea de Studii
Politice și Juridice din China. Activitatea institutului cuprinde cursuri de limba chineză destinate atât studenților universității cât și unui public larg, cursuri de caligrafie chineză și de cultura ceaiului. Institutul organizează anual examene de competențe lingvistice, precum și un număr însemnat de activități culturale, printre care menționam expoziții cu conținut cultural, evenimente dedicate sărbătorilor tradiționale chinezești, spectacole cu ansambluri artistice din China.
Muzeul Național de Artă al României și BRD – Groupe Société Générale desfășoară din 2018 un parteneriat dedicat amenajării spațiilor viitoarei Galerii de Artă Orientală, în special celor dedicate Japoniei și Chinei. În cadrul acestui parteneriat MNAR a organizat mai multe ateliere pentru familii, adulți și copii, având drept scop familiarizarea publicului cu arta orientală și colecțiile muzeului, se arată într-un comunicat MNLR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu