Reuniunea miniştrilor de Externe de la Bucureşti de săptămâna viitoare transmite un mesaj legat de păstrarea unităţii Alianţei Nord-Atlantice, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.
"Ceea ce am văzut de-a lungul acestei crize a fost că aliaţii au stat alături ca niciodată înainte. A fost o unitate extrem de strânsă între aliaţi şi cred că acesta a fost un lucru neprevăzut pentru Rusia. (Rusia) a crezut că ne vom prăbuşi, că fiecare va merge pe drumul său. Nu am văzut aşa ceva. Inclusiv în aceste vremuri grele, oamenii au rămas împreună, deoarece au realizat care sunt mizele. Nu spun că e uşor. Cred că reuniunile ministeriale precum cea de la Bucureşti sunt o platformă importantă şi o oportunitate", a afirmat Lungescu.
Potrivit acesteia, "situaţia din Ucraina, dar şi situaţia globală din regiunea Mării Negre, îngrijorările legate de securitate din întreaga regiune euroatlantică vor fi priorităţile agendei de la Bucureşti". Ea a adăugat că, în acest context, vor fi discuţii legate de sprijinul viitor pentru Ucraina. "Este clar că acest conflict va dura mai mult şi că trebuie să continuăm susţinerea Ucrainei pentru o cursă lung", a arătat Oana Lungescu.
Este pentru prima dată în istorie când Republica Moldova este invitată în acest format. "Sprijinul pentru Republica Moldova este în mare legat de partea de instituţiile de Apărare şi forţe armate. De asemenea, vorbim de un sprijin pe termen lung pentru reforme, despre alinierea forţelor armate moldovene la standardele occidentale NATO. Acest tip de ajutor a fost intensificat după Summitul de la Madrid şi va continua. Este un parteneriat care depinde de cererile partenerului, aici, Republica Moldova. Nu este ceva ce noi, NATO, impunem. Tot ce facem este adaptat la partenerii noştri, la cerinţele lor", a explicat purtătorul de cuvânt.
Potrivit unor oficiali NATO, în prima zi a reuniunii de la Bucureşti, pe 29 noiembrie, va fi organizată o sesiune care va aborda războiul dintre Rusia şi Ucraina, urmată de o cină informală, unde este invitat ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba. Aceasta este o oportunitate pentru oficialul ucrainean de a detalia situaţia din ţara sa.
Pe 30 noiembrie este programată o discuţie a miniştrilor aliaţi cu reprezentanţii Finlandei şi Suediei. De asemenea, va exista o sesiune dedicată Bosniei şi Herţegovinei, Georgiei şi Moldovei, o ocazie pentru ţări aliate să facă angajamente suplimentare faţă de aceşti parteneri, sub formă de pachete adaptate de ajutor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci