Ministerul Afacerilor Externe a publicat lista şi harta interactivă ale celor 835 de secţii de votare pe care le organizează în străinătate.
Toate secțiile de votare au fost validate de către Autoritatea Electorală Permanentă prin Hotărârea AEP nr. 38 din 20 octombrie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 851, din 21 octombrie 2019.
Harta interactivă cu secțiile de votare și lista completă a acestora pot fi consultate aici: http://www.mae.ro/node/49479.
”Subliniem că buna funcționare a unui număr record de secții de votare în afara țării, în condițiile desfășurării votului pe parcursul a trei zile, pentru fiecare dintre cele două tururi de scrutin, implică atât o coordonare strânsă între instituțiile partenere (Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicații Speciale), cât și cooperarea cu formațiunile politice care vor nominaliza reprezentanți în birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate și cu comunitățile de români din străinătate”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.
Printre țările în care vor fi organizate cele mai multe secții de votare se numără: Spania (143, față de 50 organizate la alegerile europarlamentare), Italia (142, față de 76 organizate la alegerile europarlamentare), Germania (80, față de 25 organizate la alegerile europarlamentare), Marea Britanie (72, față de 29 organizate la alegerile europarlamentare), Franța (50, față de 17 organizate la alegerile europarlamentare), SUA (38, față de 31 organizate la alegerile europarlamentare), Republica Moldova (37, față de 36 organizate la alegerile europarlamentare), Olanda (25, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Belgia (23, față de 8 organizate la alegerile europarlamentare), Irlanda (16, față de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Danemarca (12, față de 7 organizate la alegerile europarlamentare), Austria (17, față de 9 organizate la alegerile europarlamentare), Grecia (11, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Portugalia (9, față de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Elveția (8, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare).
MAE susține că pe lângă secțiile de votare organizate, în mod tradițional, în teatrele de operațiuni din Afganistan, va fi organizată, în premieră, o secție de votare și în Mali, pentru a permite militarilor români care participă la misiunile din cadrul operațiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali să își exercite dreptul de vot.
La alegerile prezidențiale din anul 2014 au fost organizate în străinătate 294 de secții de votare, la alegerile parlamentare din anul 2016 au fost organizate 417 de secții de votare, iar la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 au fost organizate 441 de secții de votare.
Procesul de votare în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile, respectiv pe 8, 9 și 10 noiembrie, pentru primul tur de scrutin și 22, 23 și 24 noiembrie, pentru al doilea tur de scrutin. Programul secțiilor de votare este: vineri între ora locală 12.00 și ora locală 21.00, iar sâmbătă și duminică între ora locală 7.00 și ora locală 21.00.
Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot să își exercite dreptul de vot până cel mult la ora locală 23.59.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News