Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face o serie de precizări după ce în presă au apărut informații potrivit cărora România, Cehia şi Ungaria au ajutat vineri Israelul să blocheze o declaraţie comună a Uniunii Europene de condamnare a relocării de către SUA a ambasadei lor de la Tel Aviv la Ierusalim.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis, în cursul zilei de sâmbătă, un comunicat de presă. "Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini", precizează MAE în comunicatul remis sâmbătă, 12 mai.
[citeste si]
Conform Channel 10, proiectul de declaraţie menţiona că Ierusalimul ar trebui să fie capitala a două state, Israel şi Palestina, că statutul Ierusalimului ar trebui rezolvat numai prin negocierile de pace şi că ţările membre ale UE nu vor urma exemplul SUA şi nu-şi vor muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, şi-a exprimat sprijinul pentru mutarea ambasadei ţării sale din Israel la Ierusalim, deşi premierul Andrej Babis se opune. Premierul României, Viorica Dăncilă, s-a exprimat de asemenea în favoarea unei astfel de relocări, însă preşedintele Klaus Iohannis este împotrivă, reaminteşte sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News