Autoritatea de Management pentru PNDR a lansat procesul de selecţie a partenerilor în vederea constituirii grupurilor tematice pentru elaborarea Planului Naţional Strategic (PNS) 2021-2027, a anunţat, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
"Entităţile interesate în participarea activă la procesul de programare pentru perioada 2021-2027, în unul sau mai multe grupuri de lucru, sunt invitate să transmită scrisori de intenţie în acest sens pe adresa [email protected] până la data de 31 iulie 2019, ora 17:00. Scrisorile de intenţie vor fi analizate la nivelul ministerului pe baza următoarelor criterii: reprezentativitatea organizaţiei (număr de membri, aria de acoperire sectorială), relevanţa sectorului pe care îl reprezintă organizaţia din perspectivă politicii agricole şi/sau activitatea desfăşurată până în prezent", se arată în anunţului de lansare a procesului de selecţie a partenerilor în vederea constituirii grupurilor tematice pentru elaborarea PNS 2021-2027.
Reprezentanţii MADR susţin că elaborarea documentelor de programare naţională pentru perioada 2021-2027 respectă principiul european al parteneriatului şi se vor realiza pe baza unor proceduri transparente.
"În vederea respectării principiului parteneriatului vor fi constituite structuri parteneriale cu rol consultativ, pentru stabilirea şi prioritizarea acţiunilor care vor fi incluse în noile programe cu finanţare europeană, constituite în cadrul Comitetului Consultativ Tematic PNS. Prin intermediul acestui comitet consultativ vor fi organizate mai multe grupuri de lucru subsecvente, pe următoarele domenii de interes aferente obiectivelor specifice: agricultură, industrie alimentară, siguranţă şi securitate alimentară, mediu şi climă, tineri fermieri, ocupare şi incluziune socială inclusiv LEADER, cercetare, inovare, transfer de cunoştinţe", se arată în document.
Potrivit sursei citate, cele trei regulamente care vizează Politica Agricolă Comună, respectiv planurile strategice, finanţarea, gestionarea şi monitorizarea, organizarea comună de piaţă, sunt în plin proces de analiză şi negociere, căutându-se cele mai potrivite căi de legiferare pentru o implementare cât mai eficientă.
Propunerea Comisiei prevede o abordare în care statele membre vor avea mult mai multă flexibilitate în elaborarea intervenţiilor şi în garantarea rezultatelor.
Potrivit anunţului de lansare a procesului de selecţie a partenerilor în vederea constituirii grupurilor tematice pentru elaborarea PNS 2021-2027, statul membru trebuie să organizeze şi să recunoască un parteneriat care să includă următoarele categorii de parteneri: autorităţi publice relevante regionale şi locale competente; parteneri economici şi sociali; autorităţi competente în domeniul mediu şi climă; organisme relevante care reprezintă societatea civilă şi, după caz, organismele responsabile cu promovarea incluziunii sociale, a drepturilor fundamentale, a egalităţii de gen şi a nediscriminării.
Propunerile emise de partenerii care vor fi cooptaţi trebuie să fie în acord, şi să ia în considerare Noul model de livrare PAC care pune accent pe performanţă din perspectiva stabilităţii strategiei propuse astfel încât România să poată implementa Planul Naţional Strategic într-un mod eficient fără a exista devieri care pot conduce la eventuale corecţii financiare.
În prezent, cele trei regulamente care vizează Politica Agricolă Comună, respectiv planurile strategice, finanţarea, gestionarea şi monitorizarea, organizarea comună de piaţă, sunt în plin proces de analiză şi negociere, căutându-se cele mai potrivite căi de legiferare pentru o implementare cât mai eficientă.
Potrivit MADR, propunerea Comisiei prevede o abordare în care statele membre vor avea mult mai multă flexibilitate în elaborarea intervenţiilor şi în garantarea rezultatelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu