Ministerul Agriculturii: România respectă normele sanitar-veterinare privind bunăstarea animalelor şi regulile de export

România respectă normele sanitar-veterinare privind bunăstarea animalelor şi regulile impuse în exportul de animalelor vii, susţin reprezentanţii Ministerului Agriculturii, după ce, în urmă cu o zi, organizaţia Animals International cerea Comisiei Europene să demareze procedurile de infringement împotriva României, pe motiv că nu au fost respectate prevederi din regulamentul european în cazul transportului către Golful Persic a unui număr de 66.000 de oi.

"Nava Al Shuwaikh, încărcată cu 66.000 capete tineret ovin a plecat din portul Midia, judeţul Constanta în data de 14 iulie 2019 şi şi-a încheiat călătoria în data de 6 august 2019, în portul Muscat din Oman. Durata călătoriei a fost de 23 de zile, perioadă în care s-a înregistrat un procent de mortalităţi de 0,5 % din totalul animalelor îmbarcate, procent care se încadrează în limita acceptată în astfel de situaţii, de maximum 1,5% mortalitate tehnologic admisă", precizează MADR într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Anterior realizării transportului de ovine în Golful Persic, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), autoritatea competentă pentru exportul animalelor, a transmis căpitanului navei instrucţiuni tehnice privind transportul în siguranţă al animalelor, cu respectarea regulamentelor europene în domeniu.

"În premieră, pentru exporturile de animale efectuate din România către ţări terţe, sănătatea şi bunăstarea animalelor au fost monitorizate pe întreaga durată a călătoriei de către un medic veterinar, care a asigurat şi asistenţa sanitară veterinară pentru animalele transportate", spun reprezentanţii MADR.

De asemenea, ANSVSA a primit raportări zilnice privind starea de sănătate a animalelor, semnate de medicul veterinar prezent la bord, precum şi un raport final întocmit de căpitanul navei.

Potrivit sursei citate, animalele transportate pe punţile superioare nu s-au aflat sub acţiunea directă a razelor solare, acestea fiind acoperite. "Temperatura a fost monitorizată zilnic, în toate zonele unde au fost cazate animalele, rapoartele veterinare indicând faptul că pe nicio punte nu a fost depăşit pragul de 35 de grade Celsius", se arată în comunicat.

Din datele incluse în aceste raportări, precum şi din fotografiile realizate pe durata călătoriei a reieşit faptul că nu au fost înregistrate probleme majore privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, mai spus reprezentanţii MADR.

"Nu au fost semnalate astfel de probleme nici la destinaţie, unde s-a făcut debarcarea animalelor. Toate informaţiile de mai sus sunt bazate pe documente semnate şi asumate de către medicul veterinar care a însoţit transportul şi de căpitanul navei. De asemenea, pe toată durata transportului de ovine au fost respectate normele referitoare la regimul de temperatură, de furajare şi la necesarul de apă al animalelor", subliniază MADR.

România este a treia ţară din Uniunea Europeană în sectorul creşterii ovinelor. De asemenea, exportul reprezintă un element important pentru acest sector, la nivelul anului 2018 exportându-se 48.500 tone carne de ovine.

"Interzicerea exportului către ţările din zona Golfului Persic ar afectată interesele grav crescătorilor si exportatorilor de animale, având implicaţii sociale şi economice greu de cuantificat", spun reprezentanţii MADR.

Organizaţia Animals International cere Comisiei Europene să demareze procedurile de infringement împotriva României, pe motiv că nu au fost respectate prevederi din regulamentul european pentru bunăstarea animalelor în cazul transportului oilor cu vaporul Al Suwaikh din România în Golful Persic.

"Animals International cere infringement împotriva autorităţilor române, care au trimis 66.000 de oi în miezul verii în ţări de la Golful Persic, cel mai fierbinte loc de pe Planetă, în ciuda avertismentului Comisiei Europene care a cerut ca vaporul să nu părăsească România (...) Chiar dacă destinaţia iniţială era Kuweit, vaporul a făcut alte 4 opriri în Arabia Saudită, Dubai, Qatar şi Oman", se arată într-un comunicat al Animals International.

Directorul pe UE al Animals International, Gabriel Păun, a precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că vaporul a plecat pe 14 iulie din România, călătoria durând trei săptămâni - o lună, iar la sosirea la destinaţie, sute de animale au murit din cauza stresului termic acumulat pe vapor.

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), România a exportat aproape 1,1 milioane bovine şi ovine vii în ţări din afara spaţiului comunitar, până la 1 decembrie 2018, Iordania, Libia şi Liban fiind primele trei destinaţii pentru animalele româneşti.

Din totalul celor 1.096.933 de animale exportate în ţări terţe, peste 93% sunt ovine, respectiv 1.023.750 capete, iar 73.183 bovine. Pe primul loc în topul exporturilor se află Iordania, cu 628.369 capete de bovine şi ovine, ponderea fiind deţinută tot de oi - 620.500 capete. Libia ocupă poziţia a doua, cu un total 256.381 capete animale, din care 242.462 de ovine şi 13.919 bovine, iar Liban, locul 3, cu 119.723 capete (114.627 ovine şi 5.096 bovine). În Israel, România a exportat anul trecut 67.795 de capete, din care 42.283 de ovine şi 25.512 bovine.

România se clasa anul trecut pe locul patru în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte efectivele de ovine şi caprine cu un total de 11,69 de milioane de capete, după Marea Britanie, Spania şi Grecia, conform datelor publicate în luna mai de Institutul Naţional de Statistică (INS). Efective de ovine/caprine au crescut la nivel naţional cu 1,8% în 2018 faţă de anul anterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel