Ministerul Apărării din Slovacia a fost atacat de hackeri. O consecinţă a livrărilor de armament pentru Ucraina?

Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad
Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad

Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a anunţat vineri că instituţia pe care o conduce a fost atacată de hackeri neidentificaţi.

"Acest atac a fost relativ mare, foarte mare", a declarat oficialul postului TV de ştiri TA3 citat de Agerpres.

El a precizat că mecanismele de securitate ale serviciului de informaţii al armatei au permis contracararea atacului, lansat coordonat de la mai multe adrese IP din întreaga lume, împiedicând furtul de date.

Deşi nu s-a putut dovedi deocamdată nicio legătură a agresiunii informatice cu Rusia, Nad a exprimat suspiciunea că a fost o consecinţă a livrărilor de armament din Slovacia pentru Ucraina.

Cu o zi înainte, ministrul anunţase că ţara sa a trimis ucrainenilor cinci elicoptere militare, pentru care intenţionează să obţină plata din partea Uniunii Europene.

Anterior, Slovacia cedase Ucrainei singurul său sistem de apărare antiaeriană, S-300, şi alte arme, în valoare totală de 150 de milioane de euro.

Pentru a asigura protecţia Slovaciei, Germania, Olanda şi Statele Unite au desfăşurat în schimb pe teritoriul slovac patru sisteme de rachete Patriot.

Se aşteaptă în curând un alt transfer similar: slovacii vor trimite Ucrainei atacate de Rusia avioane de luptă model sovietic MiG-29 şi vor beneficia în schimb de protecţia spaţiului aerian de către Polonia şi Cehia. 

Citește și...

Premieră: Directorul Agenției Naționale de Securitate a confirmat că SUA desfășoară operațiuni ofensive de hacking

Hackerii militari americani desfășoară operațiuni ofensive în sprijinul Ucrainei, spune șeful Comandamentului Cibernetic, conform unui articol publicat de Sky News. 

Generalul Nakasone a confirmat pentru prima dată că SUA desfășoară operațiuni ofensive de hacking în sprijinul Ucrainei ca răspuns la invazia rusă. El a declarat: ”Am desfășurat o serie de operațiuni pe întregul spectru; operațiuni ofensive, defensive și de informare”. Generalul nu a detaliat activitățile, dar a explicat cum acestea au fost legale, desfășurate cu o supraveghere civilă completă a armatei și prin politica hotărâtă de către Departamentul Apărării.

Într-un interviu exclusiv acordat sursei mai sus menționate, generalul Paul Nakasone a explicat, de asemenea, modul în care operațiunile permiteau Statelor Unite să caute hackerii străini și să le identifice instrumentele înainte ca acestea să fie folosite împotriva Americii.

Vorbind la Tallinn, Estonia, generalul, care este și director al Agenției Naționale de Securitate (NSA), a declarat că este îngrijorat de riscul unui atac cibernetic rusesc care vizează SUA și a spus că operațiunile avansate au fost o modalitate eficientă de a proteja atât America, cât și aliații.

SUA își propune să spună strategic adevărul

„Slujba mea este să ofer o serie de opțiuni secretarului apărării și președintelui și, deci, asta fac”, a spus el. A refuzat să descrie aceste opțiuni.

El a mai adăugat că, spre deosebire de Rusia, care conduce operațiuni de informare mincinoasă, SUA își propune să spună strategic adevărul. „Un exemplu clasic este în 2020, când am văzut o serie de proxy diferiți, în acest caz ferme de troli care începeau să se dezvolte în Africa”, a spus generalul.

Atacurile cibernetice asupra Ucrainei

Generalul Nakasone nu a fost de acord cu comentatorii care au sugerat că aspectele cibernetice ale atacului rus asupra Ucrainei au fost exagerate și a lăudat guvernul de la Kiev și apărătorii pentru rezistența lor.

"Dacă i-ai întreba pe ucraineni, ei nu ar spune că a fost exagerat. Au fost atacuri asupra sistemelor lor de satelit, atacuri de ștergere de date, atacuri perturbatoare împotriva proceselor lor guvernamentale”, a declarat acesta.

Îngrijorare cu privire la atacurile rusești care vizează America

Întrebat cât de mare este riscul ca atacurile rusești să vizeze SUA, generalul Nakasone a spus: „Rămânem vigilenți în fiecare zi. În fiecare zi. Mă gândesc la asta tot timpul”.

„De aceea lucrăm cu o serie de parteneri pentru a ne asigura că prevenim acest lucru, nu numai împotriva Statelor Unite, ci și împotriva aliaților noștri”, a adăugat el.

Citește în continuare AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel