"Între cei doi operatori există numeroase sinergii şi, în cazul în care vor fuziona, noua entitate va deveni cel mai mare operator local de telecomunicaţii din perspectiva veniturilor. Va fi un operator care va furniza toată gama de servicii de telecomunicaţii - telefonie fixă şi mobilă, Internet fix şi mobil, televiziune prin cablu şi prin satelit. În această variantă, interesul investitorilor pentru listare va creşte", a declarat ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, potrivit Mediafax. El a adăugat că Executivul este cel care va lua o decizie privind propunerile avansate de partea elenă.
Vreme a evitat să avanseze o cifră cu privire la cota care va reveni statului român în noua entitate. "Nu vreau să fac speculaţii. Cota statului român va rezulta în urma unei analize complexe", a afimat ministrul, care a adăugat că răspunsul instituţiei pe care o conduce la propunerile OTE vor fi transmise în perioada următoare.
Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixă şi are ca acţionari OTE - 54,01% şi Ministerul Comunicaţiilor - 45,99%. Operatorul naţional de telefonie fixă deţine un pachet de acţiuni reprezentând 30% din capitalul social al Cosmote România, subsidiara locală a diviziei de telefonie mobilă a grupului elen OTE. De asemenea, Romtelecom controlează integral NextGen Communications SRL, un furnizor de servicii de acces la Internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă.
La finele lunii mai, OTE a anunţat că nu poate înainta, în prezent, o ofertă pentru acţiunile statului la Romtelecom din cauza dificultăţilor economice din Grecia, dar ar putea să îşi reconsidere poziţia dacă circumstanţele se schimbă, şi a propus fuziunea companiei naţionale de telefonie fixă cu operatorul Cosmote România. În scrisoarea înaintată Ministerului Comunicaţiilor, OTE menţionează că, dacă Guvernul României doreşte să-şi monetizeze acţiunile parţial sau integral prin listare la bursă, va transmite instrucţiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul în acest proces, conform prevederilor din Acordul Acţionarilor.
Ministrul Vreme a anunţat, în noiembrie 2010, că statul doreşte să vândă pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Romtelecom, reprezentând 45,99% din capitalul social, şi a cerut companiei elene OTE să vină cu o ofertă de preţ până la finele anului. Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar în martie a fost amânt până la finele lunii mai. El declarat, în luna februarie, că Romtelecom şi Cosmote România ar putea fuziona înainte de începerea procesului de listare a acţiunilor primului operator telecom.
În noiembrie 2010, ministrul Comunicaţiilor a evaluat pachetul deţinut de stat la Romtelecom la circa un miliard de euro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News